Mittal bankrotirao u Britaniji, protiv njega u Bosni još nije podignuta optužnica

0
Pramod Mittal, majority owner of Bulgaria's largest steelmaker Kremikovtzi, speaks during a news conference in Kremikovtzi, near Sofia, February 1, 2008. Mittal said on Friday he was not in a hurry to sell the loss making mill and would wait for a financial adviser to consult him first. U.S. Steel Corp. and two Ukranian billionaires, Konstyantin Zhevago and Rinat Akhmetov, have been interested in buying Kremikovtzi, plant officials have said this week. REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA)

Bivšem predsjedniku Nadzornog odbora GIKIL-a Pramodu Mittalu, vlasniku firme GSHL-a, sud u Velikoj Britaniji proglasio je bankrot s dugom od 130 miliona funti. Ovu informaciju je objavio The Times, a proglašenje bankrota u tom tekstu dovodi se direktno u vezu s istragom organizovanog kriminala u lukavačkom GIKIL-u, koju je protiv Mittala vodilo Tužilaštvo TK-a.
Podsjećamo, 15. jula prošle godine ovo tužilaštvo je otvorilo istragu protiv Mittala, člana Nadzornog odbora Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya. Oni se terete za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju, a u vezi s neispunjavanjem ugovornih obaveza Mittalovog GSHL-a prema GIKIL-u u višemilionskom iznosu. Također, ovaj trojac se tereti i za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a u iznosu od najmanje 21 milion KM.
Iako optužnica još nije podignuta, istraga se intenzivno vodi. Ovo nam je potvrdio portparol Tužilaštva Admir Arnautović.
– Optužnica još nije podignuta, ali je istraga proširena u nekoliko navrata. I dalje se rade detaljna vještačenja. Radi se intenzivno na istrazi, ali jako veliki broj istražnih radnji se mora provesti kako bi se mogli donijeti dalji zaključci u istrazi, kazao nam je Arnautović.
Nakon što je ovaj trojac uhapšen, ubrzo je i pušten uz kauciju te je od tada nedostupan organima gonjenja u BiH. Osim ove trojice, privedeno je i nekoliko državljana BiH, zaposlenika GIKIL-a i članova Nadzornog odbora, na koje je istraga također proširena, ali se još čeka na konkretne korake Tužilaštva. Svi su pod sumnjom da su dio organizovane kriminalne grupe, koja je godinama omogućavala Mittalu da na štetu državnog kapitala u GIKIL-u sebi osigura milionsku dobit.