17.06.2024.
HomeNovostiMisterija bosanskih izbora: Otkud toliko bogati načelnici u tako siromašnim općinama?

Misterija bosanskih izbora: Otkud toliko bogati načelnici u tako siromašnim općinama?

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 15. novembra. Prema analizi BiznisInfa, najbogatiji kandidat na izborima je Đemal Memagić, trenutni načelnik Olova.

Rame uz rame po bogatstvu mu je načelnik Kalesije Sead Džafić, kojeg su mediji ranije proglašavali za najbogatijeg načelnika, što je on jedno vrijeme i bio.

Uspjeh kompanije “Alma Ras”

Zanimljivo je da je Memagić jedini kandidat u svojoj opštini, što znači da će sigurno i ostati na ovoj poziciji. Njegovo bogatstvo najvećim dijelom dolazi od kompanije “Alma Ras” čiji je vlasnik, a koja jedna od najuspješnijih domaćih firmi.

Prošle godine, prihodi firme “Alma Ras”, prema saznanjima BiznisInfa, iznosili su oko 60 miliona KM. U dvije prethodne godine su prihodi bili u sličnom iznosu.

Ključni pokazatelj je da je čista dobit kompanije u 2019. iznosila oko 6 miliona KM, slično kao i godinu ranije, dok je u 2017. bila skoro 10 miliona. To znači da je u samo tri godine ostvarena čista zarada od više od 20 miliona KM.  

To Memagića, koji je jedini vlasnik kompanije, prema našim procjenama, čini najbogatijim kandidatom na izbornim listama.

Džafić rame uz rame

Najbliži konkurent Memagiću po bogatstvu svakako je načelnik Kalesije Sead Džafić. Mediji su ranije pisali da je Džafić najbogatiji načelnik u BiH, što on jedno vrijeme i jeste bio. Džafić je u posljednjem imovinskom kartonu prijavio imovinu vrijednu čak 46 miliona KM.

No, najveći dio tog iznosa predstavlja vrijednost njegove firme “Unis-Tok”, koja se bavi obradom metala, koju je on procijenio na 35 miliona maraka. Ako se uzmu podaci o poslovanju ove firme posljednjih godina, teško je reći da ona zaista toliko vrijedi.

Ukupni prihodi “Unis-Toka” posljednjih godina su dvostruko manji od Memagićevog “Alma-Rasa” i iznosili su 25 miliona 2019. i 30 miliona 2018. godine.

Kada je riječ o zaradi, razlika je još mnogo veća. “Unis-Tok” je u 2019. imao dobit u iznosu manjem od milion KM, a godinu ranije je profit iznosio ispod pola miliona maraka.

Napomenimo i to da će, za razliku od Memagića, Džafić imati nekoliko jakih konkurenata u svojoj opštini.

Ko je Đemal Memagić

Da se vratimo Memagići. Ono što je zanimljivo je da je on imao dosta skromne početke, da je završio školu za molera i krojača, da je radio u komunalnom preduzeću te da je svu imovinu stekao sam.

Rođen je 1955. godine u mjestu Memagića Stijena, općina Olovo. Prema podacima s internet-stranice Općine Olovo, načelnik živi u naselju Olovske Luke, na imanju pored fabrike “Alma-Ras”.

Završio je srednju školu učenika u privredi za krojača i molera, a nakon toga i peti stepen za VK krojača. Bio je zaposlen u OLA Olovo kao vođa smjene u proizvodnji i u komunalnom preduzeću u Olovu kao rukovodilac magacinskog prostora. Jedno vrijeme je radio u firmi “Alhos” u Sarajevu.

Također, imao je registrovanu privatnu molersku firmu neposredno prije rata. Sve vrijeme rata bio je prisutan u Olovu, a od toga devetnaest mjeseci pripadnik Oružanih snaga Armije Republike Bosne i Hercegovine, a ostatak u radnoj obavezi.

Po završetku rata osnovao je firmu pod nazivom „Alma Ras“. Počeo je s radom u svojoj porodičnoj kući u Olovu, sa sedam radnika, da bi kasnije firma „Alma Ras“ imala više od 1.200 uposlenika. Pored centralne firme u Olovskim Lukama, proizvodne pogone imaju i u drugim gradovima BiH.

Na lokalnim izborima 2012. izabran je za načelnika općine Olovo, a uspjeh je ponovio četiri godine kasnije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti