24.02.2024.
HomeNovostiMirza Gačanin se plaši deportacije iz Nizozenske u Bosnu: "Ako me izručite...

Mirza Gačanin se plaši deportacije iz Nizozenske u Bosnu: “Ako me izručite BiH, bit ću mrtav prije nego vidim sudiju”

Saslušanje o izručenju Mirze Gačanina (45) Bosni i Hercegovini održano je jučer u sudu u Bredi, a sam Gačanin je iznio niz očajničkih argumenata zbog kojih ne bi trebao biti izručen, a između ostalog, naveo je da će ga ubiti u BiH, prenose “Nezavisne novine”.

“Ubit će me u zatvoru!”

Gačanin, optužen za pripadnost narkokartelu te trgovinu narkoticima i pranje novca, jučer je čak i dramatično pokazao prstom ispod vrata, aludirajući da će biti likvidiran u BiH.

“Bojite se za svoj život?”, pitao ga je predsjedavajući sudija, na šta je Mirza Gačanin odgovorio: “Ubit će me u zatvoru!”, istovremeno se obraćajući i predstavnicima Tužilaštva, koji su bili prisutni na saslušanju.

Uprkos tome, predstavnici Tužilaštva su rekli da postoje formalni kriteriji za njegovo izručenje. Također, napomenuli su da je sumnja zbog koje BiH traži ekstradiciju – trgovina oružjem – kažnjiva i u Nizozemskoj. Također su naveli da u BiH više nema smrtne kazne, što je eventualno moglo biti prepreka izručenju.

Iz Tužilaštva su, također, naveli da je BiH potpisnica Evropskog sporazuma o ekstradiciji, što, prema njihovom mišljenju, treba da bude garant pravičnog suđenja u BiH. Kako dalje napominju, da bi došlo do izručenja, mora da postoji osnovana sumnja o krivici koja je formulisana u smislu mjesta i vremena, što kod Gačanina jeste slučaj. Na kraju su predstavnici Tužilaštva zaključili da on treba biti izručen, što je bilo popraćeno negodovanjem Gačanina koji je teško kontrolisao emocije na jučerašnjem saslušanju.

Kako nizozemski mediji prenose, i Mirza i Edin su tokom rata dospjeli u Nizozemsku, gdje su prvo boravili u azilantskim centrima. Iako je svega tri godine stariji, Mirza je Edinu, navodno, stric, tačnije brat je Edinovog oca.

Međutim, sam Mirza navodi da odnosi u porodici su trajno narušeni još prije više od 20 godina, kada je došlo do raskola među njima.

On navodi da svog rođaka nije vidio više od 20 godina, te da su potpuno različiti: “Mi smo kao vatra i voda”, rekao je Mirza Gačanin.

Dramatično obraćanje

Mirza Gačanin je dodao da je BiH korumpirana, zbog čega se i boji za život, jer Edin tamo ima veliki uticaj: “U Bosni je sve na prodaju, organizovani kriminal ima veliki utjrcaj”, rekao je on. Na pitanje sudije zašto misli da ga Edin želi ubiti, Mirza je odgovorio: ”On misli da sam ga ja označio kao doušnika američke DEA”, rekao je Mirza.

Predstavnici Tužilaštva su osporili ovo kao razlog za odbijanje zahtjeva BiH za izručenje, koji datira još iz maja 2022. godine. Smatraju da je dovoljno jasno za šta se sumnjiči Mirza Gačanin te da je to jasno i formulisano u samom zahtjevu.

Inače, konačnu odluku o izručenju Gačanina donosi resorni ministar. Na kraju saslušanja, Mirza Gačanin se još jednom dramatično obratio: ”Ako me izručite BiH, bit ću mrtav prije nego vidim sudiju”, rekao je on.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti