21.06.2024.
HomeNovostiMirnes Ajanović podnio krivične prijave protiv United Medije, Nove BH, Telemacha, RAK-a...

Mirnes Ajanović podnio krivične prijave protiv United Medije, Nove BH, Telemacha, RAK-a i Konkurencijskog vijeća BiH zbog onemogućavanja gledanja utakmica EP u nogometu

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv odgovornih lica “United Medije”, “Nove BH”, “Telemacha”, Regulatorne agencije za komunikacije i Konkurencijskog vijeća BiH zbog izvršenja krivičnih djela iz člana 204. Krivičnog zakona BiH – povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti i člana 224. Krivičnog zakona BiH – nesavjestan rad u službi, a zbog onemogućavanja građanima da prate Evropsko prvenstvo u nogometu, utakmice nogometne reprezentacije BiH, kao i druge događaje za koje se otkupljuju ekskluzivna prava, a u cilju izbjegavanja diskriminacije građana.

U krivičnoj prijavi je, između ostalog, navedeno: “S obzirom na okolnost da je moguće da su predstavnici TV kuće Nova BH prekršili član 4. stav 2. Odluke o definisanju kategorija dominantnog položaja te povredu člana 204. Krivičnog zakona BiH, koji propisuje da ko zloupotrebom utjecajnog položaja stavi drugo privredno društvo u neravnopravan položaj i ograniči razmjenu usluga, može biti kažnjen kaznom zatvora do pet godina, potrebno je da Tužilaštvo BiH pokrene postupak utvrđivanja da li je došlo do sprečavanja, organičavanja ili narušavanja tržišne konkurencije između kablovskog operatera “Telemach” (“United Media”) i ostalih kablovskih operatera. TV kuća Nova BH i operater “Telemach” u vlasništvu su iste firme “United Media” pa postoji osnov za sumnju da zbog postavljanja nerealnih tržišnih uslova za uključivanje kanala Nova BH u program ostalih kablovskih operatera predstavnici firme “United Media” pokušavaju sebi pribaviti nove korisnike od ostalih operatera te na taj način izbjeći konkurentno djelovanje na tržištu i ostvariti nedozvoljen ekstra profit.

Građani ne smiju biti diskriminirani, jer plaćaju RTV pretplatu i kablovske servise pa su državne institucije bile dužne svojom hitnom reakcijom i djelovanjem zaštiti interese građana kroz provjeru i sprečavanje mogućeg monopolskog djelovanja i obezbjeđenja prijenosa Evropskog prvenstva u nogometu gledaocima svih zainteresovanih kablovskih operatera, što je izostalo. Shodno navedenom, postoji odgovornost i prijavljenih odgovornih lica u Regulatornoj agenciji za komunikacije i Konkurencijskom vijeću BiH, jer su u svojstvu službenih i odgovornih lica povredom zakona i propuštanjem dužnosti nadzora očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti pa je zbog toga pravo građana povrijeđeno te su počinili krivično djelo iz člana 224. KZFBiH – nesavjestan rad u službi, jer nisu kao zakonom ovlaštena i odgovorna lica poduzeli potrebne radnje na sprečavanju opisanih povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti iz člana 204. KZ BiH”, navodi se u saopćenju BOSS-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti