Ministar policije TK Sulejman Brkić, pakuje kofere, dao je ostavku i u stranci

0

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić, jedan od osnivača Socijaldemokrata BiH, podnio je ostavku u organima te stranke, a kako nezvanično saznajemo, uskoro će prepustiti i ministarsku poziciju. Da je i dalje član stranke, potvrdio je i sam Brkić na društvenim mrežama, ali i njegov stranački šef Enver Bijedić.

– Netačna i neistinita je informacija da sam napustio politički subjekt SDBiH. Ja nikada nisam ni pomislio da napustim SDBiH niti ću to učiniti, saopštio je Brkić.

Poštivanje odluke Ustavnog suda FBiH zatražio je i Klub Hrvata u Skupštini TK-a, koji se nije bunio kada je imenovana Vlada bez pripadnika tog naroda

Bijedić je kazao kako je Brkić dao ostavku na mjesto člana Glavnog odbora i Općinskog odbora stranke u Lukavcu. Razlog napuštanja je, navodno, opredjeljenje Brkića da traži drugi posao, te da su mu rukovodeće pozicije koje je imao u stranci kočnica u tome.

– Ne tvrdim da su razlozi to što traži zaposlenje na drugim mjestima, ali recimo ovako, preduslov za konkurisanje na neke pozicije je i taj da osoba nije član rukovodećih organa stranke. Ali, sve ćemo znati u narednih desetak dana, kada će biti poznato i to hoće li ostati na mjestu ministra, rekao nam je Bijedić.

Podsjećamo, ministar Brkić je pod istragom Tužilaštva TK-a zbog postojanja osnova sumnje da je primio dar ili drugi oblik koristi za trgovinu utjecajem, a sve je vezano za smjenu bivšeg direktora policije Dževada Kormana. Brkiću je nedavno oduzet i mobilni telefon, kao dokaz u slučaju imenovanja aktuelnog direktora policije Safeta Ibrahimovića, za što, navodno, postoje indicije da je nelegalno.

Cijela šarada oko ministra Brkića, koji je nedavno kazao kako neće odustati od čišćenja policije od korupcije, dolazi u vrijeme kada je Ustavni sud FBiH kazao kako je neustavno imenovana Vlada TK-a, jer u njoj nema Hrvata. Bijedić nam je potvrdio da će njegova stranka kao partner u vlasti insistirati na imenovanju ministra Hrvata, ali ne i to da li će on doći na poziciju ministra Brkića.

Postoje još nepotvrđene informacije da će Brkića zamijeniti ministar privrede Asmir Hasić (SBiH), ali on nam je kazao da to u ovom trenutku nije tačno. Na Hasićevo mjesto bi, navodno, trebao doći Hrvat iz SDBiH.