21.05.2024.
HomeNovostiMilanović proziva Plenkovića: Glasanjem protiv rezolucije UN o Gazi Vlada obilježila Hrvatsku...

Milanović proziva Plenkovića: Glasanjem protiv rezolucije UN o Gazi Vlada obilježila Hrvatsku kao protivnika mira

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije bio konsultovan, ni obaviješten o tome kako će Hrvatska u petak glasati o rezoluciji Generalne skupštine UN o Gazi, a glasanjem protiv nje, “Vlada je Hrvatsku obilježila kao protivnika mira i kompromitovala nacionalnu bezbjednost”, saopštio je u subotu Milanovićev kabinet, prenosi Beta.

“Isključivo po nalogu Vlade Hrvatske ambasador Republike Hrvatske pri UN glasao je u Generalnoj skupštini UN protiv rezolucije kojom se poziva na trenutno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi”, navodi se u saopštenju.

Od zemalja regiona rezoluciju su podržale Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija, dok su suzdržane bile Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Iz Milanovićevog kabineta naglašavaju da ovo “nije prvi put da Vlada o spoljnopolitičkim temama nije konsultovala predsjednika države i tako krši svoju ustavnu obavezu sukreiranja spoljne politike Republike Hrvatske s predsjednikom Republike”.

“U ovom delikatnom slučaju Vlada je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava i tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske”, ocijenjeno je u saopštenju.

Kabinet predsjednika navodi i da je “još opasnije to što je Vlada svojom odlukom nepotrebno kompromitovala nacionalnu bezbjednost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnom ugrožavanju za šta će morati da snosi svu odgovornost”.

U saopštenju se ocjenjuje da je Hrvatska trebalo da bude uzdržana prilikom glasanja, kao i većina država članica Evropske unije.

“Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštovanje humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o ličnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića”, piše u saopštenju.

Ističe se i da izbjegavanjem dogovora o kadrovskim promjenama u hrvatskoj diplomatiji Plenković “želi da zadrži postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge”.

Glasanje ambasadora u UN, bez prethodnih konsultacija i usaglašavanja s predsjednikom države, dokazalo je, kako se navodi, da je Plenković “hrvatsku diplomatiju pretvorio u službu svojih poslušnika”.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je u subotu izvijestilo da je Hrvatska glasala protiv rezolucije UN kojom se traži humanitarno primirje u Gazi jer se u njoj ne spominje da je Hamas izvršio teroristički napad i pokolj civila u Izraelu.

Hrvatska je jedna od 14 zemalja koja u Generalnoj skupštini UN u petak glasala protiv rezolucije koju su osudili Izrael i Sjedinjene Države, kritikujući nepominjane Hamasa.

Ta neobavezujuća rezolucija dobila je 120 glasova “za”, 14 “protiv” i 45 suzdržanih među 193 članice UN.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti