Milanović otkrio planove, ima posao za Kitarovićevu

0

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak, u prvoj izjavi nakon izborne noći, kako se čuo s premijerom Andrejem Plenkovićem i aktuelnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te drugima iz Hrvatske, Evrope i svijeta koji su mu čestitali na izboru, prenosi Index.hr.

“Istina, čuli smo se, nazvao me i on i gospođa Kitarović. Jučer sam odgovarao na poruke, čestitke, razgovarao s ljudima u Hrvatskoj i Europi i svijetu”, kazao je Milanović kojeg su novinari dočekali na njegovoj kućnoj adresi.

Komentarisao je i riječi premijera Plenkovića da će između njih biti “tvrda kohabitacija” rekavši kako ne zna što to znači.

”Rekao sam da ćemo biti najbolji prijatelji koliko je to moguće u politici. Ne znam što to znači tvrda kohabitacija, treba pogledati u Ustav da vidimo što to znači.”

Kitarovićevoj će ponuditi ambasadorsko mjesto

Milanović je rekao da će dati podršku Grabar-Kitarović odluči li ona nakon dužnosti predsjednice nastaviti diplomatsku karijeru. “Da, hoću. Nije odgovorna ni za kakva kaznena djela i bila je predsjednica”, kazao je.

Rekao je kako ga je juče zvao i turski predsjednik Redžep Erdoan te da nije razgovarao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

“Nema veze, sve što sam rekao faktografski je točno, radi se o odnosima država, a radićemo posao u onoj mjeri u kojoj to predsjednik smije”, pojasnio je.

Ne razmišlja o vraćanju Titove biste

Što se tiče povratka Titove biste u Ured predsjednika, o čemu se špekuliše u javnosti kao jednom od prvih poteza, Milanović je rekao da o tome uopšte ne razmišlja.  “Pantovčak nije muzej, hrvatskih predsjednika je bilo četvero prije mene, ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava”, kazao je.

Osvrnuo se i na malo glasova koje je dobio u BiH te rekao:

“Kad bih ja to uzimao osobno, ne bih nikad ni išao tamo. Ja ću bez obzira na glasove i novac taj posao raditi srčano”.

Milanović ne zna još kada će se održati inauguracija te dodaje kako proceduru oko toga vodi njegov tim.