21.07.2024.
HomeNovostiMilanović ismijao Vučićev prijedlog o uvođenju smrtne kazne: "Tamo su se ubijali...

Milanović ismijao Vučićev prijedlog o uvođenju smrtne kazne: “Tamo su se ubijali po ulicama Beograda, vrlo temeljito i razigrano, devedesetih posebice”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odgovarao je na pitanja novinara, između ostalog, i o izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je od srbijanske vlade tražio uvođenje smrtne kazne.

Nakon što je čuo pitanje, Milanović se okrenuo i nasmijao, pa se nadovezao i poručio: “Smrtnu kaznu za koga? Ajmo na ozbiljne teme…”, rekao je kroz smijeh.

Dodao je da se smrtnom kaznom ništa ne postiže.

“Vidiš trun u tuđem oku, a ne vidiš kninski balvan u svom”, komentarisao je.

Istakao je da u Srbiji nema dovoljno pameti.

“Tamo vlada jedan etos i patos, ali nedovoljno logos, odnosno pamet, kad je u pitanju oružje i nasilna kultura, tamo su se ubijali po ulicama Beograda, vrlo temeljito i razigrano, devedesetih posebice, to je nešto što u Hrvatskoj nismo gledali, ni blizu u toj mjeri, možda još mafijaške obračune jesmo, imali smo u centru Zagreba, slučaj ispaljivanja zolje, ali to je sve bila vrlo light verzija u odnosu na ono što smo imali u Srbiji”, poručio je.

Podsjećamo, tokom vanrednog obraćanja članova Vlade Srbije i Vučića, on je najavio nove mjere i aktivnosti u cilju razoružavanja zemlje. Osim toga, imao je i jedan prijedlog koji je naišao na negodovanje.

Naime, osim aktivnosti koje je Vučić naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvu Pravde, predsjednik je članovima vlade predložio i vraćanje smrtne kazne.

Međutim, kako je i sam rekao, nije naišao na podršku premijerke Ane Brnabić i ostalih funkcionera u Vladi Srbije.

“Jutros sam predložio predsjednici Vlade Srbije da vratimo smrtnu kaznu. I ja sam nekada bio protiv smrtne kazne. Gorko se kajem što sam imao takav politički stav”, kazao je Vučić.

No, kako zbog odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima i toga što bi Srbija, uz Bjelorusiju, bila jedina zemlja sa smrtnom kaznom, ovakav njegov prijedlog nije naišao na podršku Brnabić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti