Mihajlović optužila Lavrova da zloupotrebljava stav Srbije o ratu u Ukrajini, usput “opalila” i Vulina

0

Ministarka rudarstva i energetike u tehničkoj Vladi Srbije Zorana Mihajlović izjavila je 24. avgusta da ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Mihajlović navodi da Lavrov pokušava da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu iako se Srbija, kako navodi, jasno odredila prema tom sukobu glasanjem za rezoluciju UN kojom se osuđuje rat.

“Srbija se jasno opredelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku”, navodi ona.

Mihajlović kaže da Lavrov zloupotrebljava tu činjenicu “predstavljajući je kao našu podršku ruskoj strani u sukobu čime vrši dodatni pritisak na predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije”.

“Iako govori o prijateljstvu dve države, ovakvim ponašanjem na delu pokazuje suprotno”, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku isključivo u interesu svojih građana.

“Politika Vlade i predsednika su očuvanje mira i stabilnosti, regionalna saradnja i pristupanje EU. Sve što ne doprinosi ovim ciljevima, uključujući i ono što govori gospodin Aleksandar Vulin, nema veze sa ovom politikom”, rekla je Mihajlović.

Na ovu izjavu reagovao je ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Aleksandar Vulin 24. avgusta navodeći, između ostalog, da Lavrov “ne tera Srbiju na bilo šta, visoko ceni našu neutralnost i razume našu poziciju i po pitanju sukoba u Ukrajini i po pitanju poštovanja međunarodnog prava i nikada nije pokušao da našu politiku usmeri ili promeni”.

Vulin je izjavio 22. avgusta na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi da je “Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i koja nije postala deo antiruske histerije”.

Ova izjava izazvala je reakcije iz Evropske unije.

Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, napisao je na društvenoj mreži Tviter 23. avgusta da kada član Vlade Srbije šalje anti-EU poruke tokom zvanične posete Moskvi, svi u Evropi to primećuju.

Mihajlović je i ranije davala izjave o odnosu zvaničnika Srbije i Rusije u kontekstu rata u Ukrajini.

“Srbija je pod pritiskom Evropske unije i čitavog Zapada ne zato što je nešto loše uradila, već naprotiv, zato što kao prijatelj pruža ovu vrstu podrške Rusiji, zemlji koja je ugrozila teritorijalni integritet jedne druge suverene zemlje – Ukrajine”, izjavila je Mihajlović u junu, saopštilo je ministarstvo.

Vlasti u Srbiji su glasale za nekoliko rezolucija u UN kojima se Rusija osuđuje zbog invazije na Ukrajinu. Ipak, Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da uskladi svoju politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusiji.