22.07.2024.
HomeNovostiMigranti zapalili zgradu Doma penzionera u Bihaću

Migranti zapalili zgradu Doma penzionera u Bihaću

U nedovršenoj zgradi Doma penzionera u Bihaću danas je u jutarnjim satima izbio požar, a u policiji USK ističu kako su ga podmetnuli migranti koji borave u ovom objektu.

Inače, u posljednje vrijeme ovo je samo jedan u nizu požara koje izazivaju migranti kako bi onemogućili pripadnicima policije da obave njihovu deložaciju.

!Prilikom dolaska policije, migranti su zapalili vatru kako bi pokušali onemogućiti policijsku intervenciju i na ulazima u objekat zapalili su stare deke, otpad i druge predmete. Intervenisali su pripadnici Vatrogasne jedinice i požar je u vrlo kratkom roku ugašen”, kažu u policiji. Ova zgrada je samo jedno od devastiranih i napuštenih zdanja gdje provaljuju i borave migranti, a one koji su danas pronađeni, policija je prema odluci Operativne grupe za migrantsku krizu USK, prebacila u blizinu Bosanske Otoke, gdje na ničijoj zemlji, između dva entiteta, već nekoliko dana boravi više stotina migranata. Policijske snage Republike Srpske ne dozvoljavaju im povratak u taj entitet, dok pripadnici MUP-a USK ne dozvoljavaju da krenu prema Bihaću i Velikoj Kladuši. Zbog toga su migranti frustrirani i u nekoliko navrata su pokušavali blokirati saobraćajnicu, te se sukobljavali s pripadnicima policijskih snaga, dok su mještani obližnjih naselja već danima u strahu.

Rasim Gorinjac, jedan od mještana čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini, kaže kako ljudi već danima žive u strahu i pod ključem zbog straha od migranata.

“Ima ih na stotine u obližnjem šumarku i kukuruzima, ljetina nam je potpuno uništena, ulaze u bašte, beru povrće i kukuruz”, kaže Gorinjac. Predsjednik mjesne zajednice Bosanska Otoka, Hasan Komić, ističe da su mještani na rubu izdržljivosti i traži snažnije prisustvo pripadnika policijskih snaga.

“Ako to izostane, tada ćemo morati sami nešto poduzeti. Ovo je izgleda ničija zemlja i niko ne želi da preuzme odgovornost za ovo što se zbiva. Da se ovo događa u Banjaluci ili Sarajevu riješilo bi se za dan”, ističe Komić.

O tome da migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu eskalira, svjedoči i primjer naselja Zlopoljac, nadomak Bihaća, gdje su se mještani organizovali kako bi iz jedne od napuštenih kuća istjerali grupu migranata. U policiji su potvrdili kako je sinoć došlo do pucnjave i da je više lica privedeno zbog toga. Pretpostavlja se kako su mještani na taj način pokušavali prestrašiti migrante. Broj ilegalnih stranih državljana na području Unsko-sanskog kantona procjenjuje se na oko 10.000, s tim da je svega njih 3.000 smješteno u prihvatne centre.

 

 

 

Nezavisne novine

Piše: Zlatan Čekić

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti