20.04.2024.
HomeNovostiMigranti u Tuzli prvi snijeg dočekali pod mokrim dekama

Migranti u Tuzli prvi snijeg dočekali pod mokrim dekama

Dok su mnogi entuzijastično isčekivali prve pahulje, migranti u Tuzli još uvijek nemaju krov nad glavom. Snijeg je za njih još jedna životna prepreka. I dalje borave pod otvorenim nebom na platou ispred Autobuske stanice u nehumanim uslovima koji nisu dostojni čovjeka.

Gotovo 200 migranata sinoć je spavalo na autobuskoj stanici u Tuzli, ispod deka prekrivenih snijegom.

„Prethodna noć je bila jako teška. Situacija je loša. Hladno je. Snijeg je. Nemamo se čime zaštititi od kiše i snijega“, kaže nam Dad Muhammad Lalzai, migrant iz Afganistana.

Nekoliko njih se tokom noći borilo i s povišenom temperaturom.

„Jedan broj njih se već javio sa povišenim temperaturama, glavoboljama, prehladama tako da mislim da je ovo najbolji pokazatelj danas da je zaista velika potreba za smještajem za migrante“, kaže Abdurahman Aljić, vođa mobilnog tima Crvenog križa TK.

„Danas ja imam temperaturu, sutra će je dobiti neko drugi. Ne može se spavati ovdje“, kaže Afzal Jan, migrant iz Afganistana.

Promrzli, noć su preživjeli zahvaljujući volonterima i građanima Tuzle koji su im donosili suhe deke i tople napitke. Vlasti još ne poduzimaju ništa da bi riješili ovaj problem, a volonteri ne kriju razočarenje.

„Sinoć su naši volonteri do ranih jutarnjih sati donosili deke, ali sve je uzalud, oni kad prespavaju u ovakvim uslovima, bude sa sa mokrim dekama i sve se radi nanovo. Kuća se gradi iz temelja, ne radi se ovako. Znači mi radimo obrnuto jer nama ovdje neće niko da pomogne“, jasan je Senad Pirić, volonter.

Kažu da je ova slika koja se danas može vidjeti na autobuskoj stanici u Tuzli upravo ono što su mjesecima pokušavali spriječiti i na šta su upozoravali, a niko ih nije slušao. I dok se čeka rješenje problema migrantske krize u Bosni i Hercegovini, ovim ljudima ne preostaje ništa drugo nego borba za preživljavanje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti