18.05.2024.
HomeNovosti"Migranti štrajkom u BiH traže slobodan put ka Austriji"

“Migranti štrajkom u BiH traže slobodan put ka Austriji”

Austrija bi trebalo da uputi brzu pomoć Bosni i Hercegovini kako migranti ne bi mogli štrajkom glađu izboriti slobodan put ka Austriji, izjavio je šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije podsjetio je da je zvaničan Beč početkom godine podržao BiH u vezi sa smještajem migranata.

“Iz budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova stavljeni su na raspolaganje privremeni smještaji i humanitarna pomoć. Bosna je trenutno ”hotsport” za migrante. Najmanje što austrijska vlada sada može učiniti jeste da pomogne u njihovom smještaju“, poručio je Kikl u saopštenju za javnost.

On je rekao da Vlada Austrije sigurno ne želi da ti ljudi krenu na put ka austrijskoj granici.

“Cilj svih tih migranata nisu balkanske zemlje. Štrajk glađu u Vučjaku (u BiH), o kojem izveštavaju mediji, ima samo jednu svrhu, a to je da se izbore za put ka centralnoj Evropi, a tako i ka Austriji“, dodao je Kikl.

On je zbog toga zatražio bržu i efikasniju pomoć Bosni i Hercegovini, umjesto povećanja političkog pritiska na tu zemlju, kao što to čini, na primjer, komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović svojim zahtjevima za hitno raspuštanje izbjegličkog kampa.

Kikl ističe da pritisak migranata raste na Balkanu, i da, kada te zemlje više ne budu mogle da izdrže taj pritisak, Austrija na svojim granicama mora imati prave mjere odbrane.

Prema njenim riječima, planiranje takvih mjera nije sprovedeno, jer će u eventualnoj budućojh koaliciji sa Zelenima, Narodna partija Austrije (OVP) umjesto “dosljednog čuvara kapija biti vodič u procesu dobijanja azila”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti