20.04.2024.
HomeNovostiMićko je malo nervozan: Strah od sankcija Dodik prikriva psovkama i histeričnim...

Mićko je malo nervozan: Strah od sankcija Dodik prikriva psovkama i histeričnim ponašanjem

Milorad Dodik je psovkom reagovao na prijetnju novim sankcijama. Tako je reagovao pred zvaničnicima, time se pohvalio medijima, ali svi upućeni saglasni su da ga se američke sankcije itekako tiču i ne daju mu mira.

Kako inače objasniti 40 miliona KM koje je potrošio na lobiranje u Americi? Pogotovo bi ga se mogle ticati one koje, prema svemu sudeći, slijede, a na spiskovima bi se, pored imena, mogli naći i nazivi firmi. Za one u vlasništvu Igora Dodika to bi mogao značiti kraj komotnog poslovanja s milionskim dobicima.

alt

Urednik portala Politički.ba kaže da iako Dodik tvrdi drugačije, sankcije ga itekako bole.

-Američke sankcije njega bole. Razlozi za to su između ostalog lične prirode, sudjete itd. Nove sankcije će sigurno biti oštrije i odrazit će se na članove njegove porodice na ovaj ili onaj način – kaže Numanović.

Američke sankcije Dodiku nisu novina, ali Amerika sada igra drugačije i kao da oko sebe okuplja podršku iz Evrope.

Evropski parlamentarci su ranije tražili od institucija Unije da sankcionišu Dodika, ali s obzirom na to da je to eventualni posao izvršnih tijela, to bi moglo potrajati. S druge strane, evropske zemlje pojedinačno mogu se odmah pridružiti Americi i, sudeći prema sastanku održanom u američkoj ambasadi, to bi prije svih mogle biti Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska i Austrija. A tek onda Dodiku neće moći biti svejedno.

Njegova nervoza je već vidljiva, a moguće i posljedica tihih sankcija kojima je odavno podvrgnut, objašnjava Numanović i dodaje:

-Pogledajte kada je zadnji put neki njemački diplomata imamo sastanak sa Dodikom, kada je zadnji put talijanski, holandski pa čak i francuski diplomata imao sastanak s Dodikom. Dodik je pod nekom vrstom evropskih sankcija nešproglašenh već.

Dok Dodik vapi za pažnjom evropskih lidera, građani za koje je odgovoran vape za makar malo boljim životom.

Oni su ti koji sankcije zbog lošeg političkog rukovođenja osjećaju odavno. To je vidljivo i kroz direktne strane investicije. Brojevi ne lažu, a kažu da je od ukupnih stranih ulaganja u prošloj godini, koja su iznosila blizu 680 miliona maraka, tek 285 miliona uloženo u RS. To svakako ima veze i sa ponašanjem člana Predsjedništva Milorada Dodika, koje izlazi iz okvira diplomatskog i civilizovanog kaže ekonomista Zoran Pavlović i dalje objašnjava:

-RS ne radi ništa da dovede strane investiore. Kada to uportedimo sa raspravom međunarodne zajednice o uvođenju novih sankcija Dodiku, onda niko normalan neće dfoći da investira u RS.

Ali poprilično je izvjesno da će doći nove I oštrije sankcije. u tom poslu ovoga puta, sve su prilike, neće biti usamljena.

One će se sigurno odraziti i na političku sliku Bosne i Hercegovine, kažu naši sagovornici, a samo priča o njima već je uzdrmala Dodikovu neupitnu vlast. Psovka kojom se brani ne može se smatrati nikakvim čvrstim stavom, kako to pokušava prikazati, naprotiv, piše Hayat.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti