23.06.2024.
HomeNovostiMEŠALIĆ UZVRATIO KARAMATIĆU: „Nazvao sam ga primitivnim radikalnim nacionalistom i sljedbenikom tkz....

MEŠALIĆ UZVRATIO KARAMATIĆU: „Nazvao sam ga primitivnim radikalnim nacionalistom i sljedbenikom tkz. ‘Herceg-Bosne’ i opet ću…“

Federalni zastupnik i član DF-a Mahir Mešalić odgovorio je na optužbe lidera HSS-a Marija Karamatića.

-Nakon što je otvoreno u studiju N1 Mario Karamatić (HSS) rekao da je Željko Komšić isti kao Slobodan Milošević, da se on (Karamatić) zalaže za treći entitet te da Sarajevo ne treba da bude glavni grad BiH, nastavio je dalje sa nebulozama. Također je iznosio neistine da sam ga nazvao sljedbenikom UZP-a, mada on to zaista jeste.

Istine radi, nazvao sam ga primitivnim radikalnim nacionalistom i sljedbenikom tkz. “Herceg-Bosne” i opet ću djelovati kad god bude trebalo. Otvoreno je Karamatić pohvalio funkcioniranje koalicije sa strankama “šestorke” (SDP, NS, NiP, NES, SBiH, PDA) i napadao Demokratsku frontu te našu borbu za građansku Bosnu i Hercegovinu. Nas nećete uzdrmati niti poljuljati, mi ćemo izdržati, poručio je Mehir Mešalić.

Podsjetimo, Mario Karamatić, predsjednik HSS-a i zastupnik koalicije okupljene oko HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, pored ostalog kazao je za N1 da bi po zakonima i Ustavu BiH vlast u ovom entitetu trebali činiti SDA, HDZ BiH i SDP.

Na pitanje hoće li biti vlade do 6. aprila, Karamatić je odgovorio:

-To je prilično kompleksno pitanje, optimizam gospodina Čovića i nije tako zarazan. Da budemo pošteni do kraja, Federacija još uvijek nije u blokadi. Što se tiče Lende (SDA), možda on promijeni mišljenje, možda interveniše Schmidt ili se sastavi nova koalicija.

Možda se Čović predomisli?

-Nije problem u SDA, problem je u gubitku povjerenja. Izetbegović se javno hvali kako je nama lagao u HNS-u i vrlo je teško nakon toga izgraditi povjerenje. Ova koalicija funkcioniše i nema razloga da tražimo novog partnera. Iako bih ja lično bio najsretniji, matematika i zakoni tako kažu, da bi okosnicu vlasti trebali činiti SDA, HDZ i SDP. Još kad bi tu bile ostale stranke “Trojke” onda bi imali komotnu većinu da izmijenimo Ustav i Izborni zakon.

Kad je Izetbegović lagao?

-Hvalio se javno i u raznim emisijama kako je bukvalno vrtio u krug nas, međunarodnu zajednicu… Grupacija koja se okupila oko Izetbegovića ili je na sudu ili nešto lažu i petljaju. Jednostavno je teško imati povjerenje.

Ima i grupacija oko Čovića koja je na sudu, evo slučaj Respiratori?

-Ima, ali će svi biti oslobođeni. Rekao je Bakir da će biti oslobođeni.

Sad vjerujete Izetbegoviću?

-Kad kaže da će biti oslobođeni onda će i biti. Isto je tako kazao za Asima Sarajlića.

Da je predsjednica Federacije BiH Bradara (HDZ) na mjestu potpredsjednika Lende – šta bi ona napravila?

-Identičnu stvar. Bradara nikada ne bi podigla ruku za vladu u kojoj nije HDZ. Zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine kažu da većinu u Federaciji trebaju činiti SDA, HDZ i SDP. E sad kakvi su odnosi između pojedinih stranaka, šta je dogovoreno sa strancima…

Bradara je rekla da se ne odriče prijatelja, ratnog zločinca Darija Kordića, i da se prestaje biti ratni zločinac nakon odsluženja kazne?

-Možda je malo nespretna izjava. Zločin je zločin, bez obzira jel neko odležao kaznu ili nije, to se ne može pravdati. Pravosnažne presude je prilično glupo okretati drugačije. Poštujem presude svih sudova.

Dakle ne podržavate ovakvu izjavu Bradare?

-Ne podržavam ovakvu formulaciju.

Podržavat li moguću intervenciju Schmidta?

-Ja bih bio sretan da nije ni sada intervenisao. Najsretniji bih bio da nikada nijedan visoki predstavnik nije intervenisao. Oni sve do sada što su uradili, svaka njihov intervencija generisala je neku krizu u Bosni i Hercegovini. Ova posljednja je izazvala veliku medijsku pažnju jer bila prva koja nije išla niz dlaku sarajevskoj čaršiji, kazao je Karamatić.

(SB)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti