Menadžeri farmaceutskih firmi zaradili milijardu dolara prodajući maglu o COVID vakcini

0

The New York Times procjenjuje kako su visokopozicionirani menadžeri kao i članovi odbora kompanija koje razvijaju vakcine zaradili oko milijardu dolara prodajući dionice nakon objave pozitivnih informacija o razvoju vakcine. I sve bez da su dokazali efikasnost odnosno mogućnost praktične primjene vakcine za COVID-19.

NYT piše da je američka kompanija Moderna najavila  u februaru kako razvijaju potpuno novu vrstu vakcine baziranu na mRNA tehnici te su nedavno prijavili prve uspješne eksperimente na ljudima. S obzirom da se radi o novoj tehnici koja govori ljudskim stanicama da proizvode proteine virusa kako bi ih čovjekov imunološki sistem napao, što je ogromna razlika u odnosu na dosadašnje dizajne vakcina, te može imati nepredvidljive posljedice, poprilično je jasno da bi regulatori trebali insistirati na vrlo brojnim i dugotrajnim kliničkim istraživanjima koja bi trebala obuhvatiti 10 ili 20 hiljada ispitanika.

Moderna je inače 10-ak godina stara kompanija čija je ukupna vrijednost dionica zahvaljujući pozitivnim informacijama o razvoju vakcine dogurala do impresivnih 30 milijardi dolara. Insideri Moderne prodali su pak 248 miliona dolara nakon što je u martu objavljeno kako je njihova kompanija među ostalima izabrana za primanje podrške federalne vlade za razvoj vakcine.

Kompanija je, dakle, primila novac od vlade, a njezini utjecajni menadžeri profitirali su prodajući dionice nakon te informacije.

Na priči o razvoju vakcine uspjeli su zaraditi i pojedini fondovi, poput Flagship Venuresa koji je prodao 68 miliona dionica Moderne u aprilu.

Kad su u pitanju profiti u razvoju vakcina, tu izgleda postoji cijeli ekositem profitera. Prodaju li menadžeri dionice vlastite firme jer vjeruju da će uspjeti razviti vakcinu ili u trenutku kad misle da je cijena najpovoljnija? To ne treba posebno objašnjavati, a ima dalekosežne etičke posljedice.

Na guranju pozitivnih vijesti o razvoju vakcina uspjeli su profitirati i insideri niza relativno malih kompanija (malih za američke pojmove). The New York Times  ih je detektirao više od deset. Sheme kako menadžeri dolaze do profita vrlo su jednostavne i slične.

Ipak, jedan od primjera koji nešto više iznenađuju jest onaj Vaxarta, male kompanije iz južnog San Francisca. Oni su pompozno objavili kako je njihova vakcina za koronavirus selekcionira od Sjedinjenih država kako bi bila dio Operacije Warp Speed, kojoj je pak cilj streloviti razvoj vakcine. Sedam dana prije te objave insideri Vaxarata primili su opcije na dionice čija je vrijednost u međuvremenu narasla oko šest puta. Hedge fond koji kontrolira Vaxarat uspio je uz njih zaraditi oko 200 miliona dolara.

Prema pisannju The New York Timesa pojedine kompanije svjesno žele privući pažnju vlade SAD-a kako bi se mogle povezati s Operacijom Warp Speed. Što se tiče Vaxarta, prava je istina kako je njihov kandidat za vakcinu uključen u eksperimente na primatima koje je nadležna federalna agencija organizira u suradnji s Operacijom Warp Speed. No, Vaxart nije čak niti izabran za dodjelu značajne novčane podrške Federalne vlade iako su objavili da su izabrani za Operaciju.

Intrigantna je i priča biotehnološke kompanije Regeneron čija je cijena dionice od februara porasla 80 posto kad je objavljena suradnja s Odjelom zdravlja i ljudskih usluga za razvoj COVID-19 tretmana. Od tada su visoki menadžeri i članovi Regenerovih odbora prodali oko 700 miliona dolara dionica.

Donekle slične priče o financijskim uspjesima imaju kompanije Luminex, Quidel, Emergnet BioSolutions, Novavax, Translate Bio i Inovio.

Bit će vrlo zanimljivo šta će reći oni koji su od važnih direktora skupo kupovali dionice ako zamislimo dva scenarija: A) Ako te kompanije uopće ne razviju efikasnu vakcinu ili lijek. I B) Ako se vakcine pokažu bespotrebnima.

Hoće li biti tužbi? Ili ćemo nakon SARS-CoV-2 vidjeti i SARS-CoV-3 pandemiju?, piše se NYT.