23.06.2024.
HomeNovostiPodignuta optužnica protiv pet osoba u slučaju "Memić"

Podignuta optužnica protiv pet osoba u slučaju “Memić”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba u predmetu “Dženan Memić”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić (djevojačko Mutap), bivše djevojke Džanan Memića koja je s njim bila na mjestu nesreće i njenog oca Zijada Mutapa. Optužnicom su obuhvaćeni i Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizovani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, zadobio teške tjelesne povrede opasne po život dana 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji, opština Ilidža usljed kojih je 15. februara  preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi, da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan, zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su lično, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputstvima, u cilju prikrivanja počinilaca i načina stradanja Dženana Memića, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili radnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Dženana Memića, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti