20.06.2024.
HomeNovostiSeferovići oslobođeni treći put: Nisu krivi za smrt Dženana Memića

Seferovići oslobođeni treći put: Nisu krivi za smrt Dženana Memića

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao je oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu “Dženan Memić”. Ovo je treći put da su ih sudovi oslobodili van razumne sumnje nisu mogli utvrditi da se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je Memić stradao, odnosno jer nije bilo dovoljno dokaza da se saobraćajna nesreća dogodila.

Kantonalni sud u Sarajevu je prvu osloboađajuću presudu izrekao 16. jula 2018. godine, a drugu 13. januara 2020. godine. U oba slučaja Vrhovni sud FBiH je usvojio žalbe Tužilaštva KS i vratio slučaj na početak.

Ono što je obilježilo ovaj slučaj i suđenje dugo skoro dvije godine jeste što su Tužilaštvo KS i oštećeni (porodica Memić) bili na suprotnim stranama.

Dženanov otac od početka tvrdi da je njegov sin ubijen, te da je saobraćajna nesreća samo farsa koja je imala cilj nekoga zaštititi. Od 8. februara 2016. godine porodica Memić traga za istinom o Dženanovoj smrti.

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao 8. februara 2016. dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži. Sedam dana kasnije preminuo je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od zadobijenih povreda.

Slučaj je prvobitno vođen kao saobraćajna nesreća, da bi ga Tužilaštvo za vrijeme glavne tužiteljice Dalide Burzić prekvalifikovalo u krivično djelo ubistva, a potom opet vratilo na saobraćajnu nesreću te je za ovo krivično djelo podignuta i optužnica.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti