Međunarodne sankcije su sad porodična stvar: Ko su Putinove tajanstvene kćerke i zašto ih on skriva od javnosti?

0

Nova runda američkih sankcija Rusiji pogodila je porodicu predsjednika Vladimira Putina, sa dvije nove mete – Katerinu i Mariju, njegove starije kćerke.

Iako Putin dominira u ruskoj politici, on rijetko govori o svojoj porodici, a o njegovom privatnom životu i djeci malo se toga zna.

Katerina i Marija nikada nisu javno potvrdile da je ruski lider njihov otac. Putinov brak sa njihovom majkom Ljudmilom, koja je nekada bila stjuardesa u državnom avioprijevozniki Aeroflotu, završio je razvodom 2013. godine.

SAD tvrdi da je Katerina Tihonova, kojoj je 35 godina, ekspert za tehnologiju čiji rad podržavaju ruska vlada i namjenska industrija. Njena 36-godišnja sestra, Marija Voroncova vodi programe koje finansira vlada, a koji su primili milijarde dolara od Kremlja za genetička istraživanja, i koji su pod ličnim nadzorom Putina, smatra SAD.

Visoki američki zvaničnik kaže da Washington vjeruje da je „Putinova imovina sakrivena kod članova porodice“.

Plesačica akrobatskog rock’n’rolla

Prema web stranici Kremlja, Marija je rođena 1985., a Katerina godinu poslije, nakon što se porodica preselila u Dresden, tada u Istočnoj Njemačkoj, gdje je Putin bio špijun KGB-a-

Fiona Hill i Clifford Gaddy, autori biografije Ko je Putin? iz 2015., primijetili su da su “privatne informacije o Putinu izrazito oskudne za tako istaknutu javnu osobu. Njegova supruga, kćerke i drugi članovi porodice, naprimjer, upadljivo su odsutni iz javnosti.”

Najpoznatija je Katerina, ako ništa, onda na YouTubeu, u ulozi plesačice akrobatskog rock’n’rolla, koja je nastupala na velikim međunarodnim takmičenjima.

No, Reuters je u svojoj istrazi iz 2015. predstavio u potpuno drugačijem svjetlu, naglašavajući njene veze i uticaj unutar moskovske elite.

Katerina Tihonova je zamjenica direktora Instituta za matematička istraživanja kompleksnih sistema sa državnog univerziteta u Moskvi (Evgenija Novoženina / Reuters)

U izvještaju stoji da je Katerina, sada zamjenica direktora Instituta za matematička istraživanja kompleksnih sistema sa državnog univerziteta u Moskvi, sebe ranije predstavljala kao suprugu Kirila Šamalova, sina Nikolaja Šamalova, dugogodišnjeg Putinovog prijatelja koji je, između ostalog, dioničar u banci Rossiya. U izvještaju je iznesena procjena da korporativni udjeli tog para vrijede oko dvije milijarde dolara, uz ostalu imovinu. Kiril je već pod sankcijama.

Marija je studirala biologiju na Univerzittu u Sankt Petersburgu i medicinu u Moskvi i uključena je u genetička istraživanja.

U izvještajima u ruskim i zapadnim medijima stoji da je udata za holandskog biznismena i da je jedno vrijeme živjela u Holandiji.

Sporna palača na obali Crnog mora

U Reutersovom izvještaju se navodi da je, dok se Marija specijalizirala za endokrini sistem, njen suprug radio za Gazprombank, zajmodavca s jakim vezama s elitom Kremlja. Nisu dostupne nikakve procjene za njihovu imovinu i posjede, a Leonid Volkov, glavni strateg zatvorenog ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, rekao je da je taj brak prošlost.

Navalni je dugo radio kako bi razotkrio Putinovo bogatstvo, a njegov saradnik Volkov tvrdi da su sankcije dobrodošle.

“To je vaoma važan i simboličan potez, jer to znači da idemo na Putina lično i da shvatamo kolika je njegova lična krivica za početak ovog krvavog rata“, rekao je Volkov.

Marija i Katerina su Putinove kćerke iz prvog braka sa Ljudmilom (AP)

Veličina Putinovog bogatstva je osjetljiva tema u Rusiji. Kremlj je prošle godine poricao da je on vlasnik palače na obalama Crnog mora, što je Navalni tvrdio u video snimku koji je objavio na YouTubu, koji je postao viralan.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je u februaru da su u sankcijama navedene „apsurdne tvrdnje“ o nekoj Putinoj imovini.

„Predsjednik nema druge imovine osim one koju je objavio“, rekao je Peskov.

Zove ih ‘ženama’, a ne kćerkama

Tokom press-konferencije iz 2019. godine, Putin je odbio direktno odgovoriti na piranje o rastućem biznisu svojih kćerki i njihovim vezama sa vladom. Nazivao je Voroncovu i Tihonovu „ženama“, a nikada nije priznao da su one njegova djeca.

„Ponosan sam na njih. Rade i nastavljaju studirati“, rekao je Putin nekoliko godina ranije.

„One nisu uključene ni u kakve poslovne aktivnosti, niti su u politici. Ne pokušavaju se nigdje probiti“.

Navalnijeva organizacija je tražila sankcije i za Alinu Kabajevu, za koju tvrdi da je Putinova druga supruga i majka njegovo dvoje najmlađe djece (AFP)

U intervjuu iz 2020., Putin je rekao da nije želio podijeliti informacije o svojoj porodici iz „sigurnosnih razloga“.

Otkrio je da ima unuke, ali nije rekao koliko ih je.

„Imam unuke, sretan sam. Dobri su, jako su slatki. Zaista uživam u vremenu koje provedem s njima“.

Navalnijeva organizacija je tražila sankcije i za Alinu Kabajevu, bivšu gimnastičarku i parlamentarku, za koju tvrdi da je Putinova druga supruga i majka njegovo dvoje najmlađe djece. Također je predsjednica National Media Groupa, najveće medijske grupe u Rusiji.

AJB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here