Medijski rat nekadašnjih prijatelja: Šta je pozadina bespoštednog obračuna Gorice i Igora Dodika sa udarnim Vučićevim medijem, tabloidom “Informer”?!

0

Kasno sinoć vodio se pravi medijski rat na relaciji Banja Luka-Beograd, u razmjeni “medijske vatre” sudjelovali su mediji i osobe bliske, s jedne strane, Miloradu Dodiku, a s druge strane njegovom donedavno glavnom savezniku i prijatelju, Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije. Iako su posljednjih nedjelja, tokom predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini, šumovi na vezama između Dodika i Vučića bili neočekivano  glasni i ukazivali potencijalni raskol, najnovija medijska kavga svjedoči da se može očekivati još oštriji nastavak.

Sve je počelo na portalu “Banjaluka.net” gdje je objavljen tekst naslovljen “Biračko mjesto Andrićev venac”, što predstavlja jasnu aluziju na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji stoluje u zgradi na toj adresi i njegov utjecaj na izbore, prije svega, za predsjednika Republike Srpske. U tekstu se Vučića optužuje da je on stoji iza odluke Jelene Trivić, Dodikove protivkandidatkinje, da u izbornoj noći proglasi pobjedu i da tako izazove političku krizu u Republici Srpskoj.

Također, u tekstu se sumnjiči Vučića da on stoji iza protesta opozicije koji bi se za dva dana trebali održati u Banja Luci zbog navodne izborne krađe koju je počinio Dodik.

Informer je promptno reagirao tvrdnjom da iza portala banjaluka.net stoji Igor Dodik, sin Miloradov, uz konstataciju da je “objavljen najprljaviji mogući tekst protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Opskurni beogradski tabloid  je direktno i neskriveno u službi Aleksandra Vučića čiji režim ovih dana grčevito brani “Informer” i njegovog glavnog urednika Dragana J. Vučičevića nakon objavljivanja skandaloznog intervjua sa serijskim silovateljem, koji je izazvao niz protesta građana ispred redakcije tog lista.

Igor Dodik je na optužbe “Informera” odgovorio da on nema nikakve veze sa portalom banjaluka.net. “Niti stojim iza vlasništva niti iza uređivačke politike ovog portala, a pogotovo ne iza pomenutog teksta. Informeru želim profesionalniji pristup u budućnosti”, napisao je Dodik junior.

(Jutros je Dodikove tvrdnje osporio portal BNTV, objavljući dokument iz kojeg se vidi da je izdavač spornog portala firma “Grape d.o.o.” Banja Luka, koja je, tvrdi se, pored ostalog, radila “oglase za Facebook stranicu Milorada Dodika.”)

Kasno sinoć je stigao odgovor iz neposrednog okruženja Milorada Dodika. Njegova kćerka Gorica Dodik, inače hiperaktivna na društvenim mrežama, demantirala je, također, da je portal banjaluka.ba  vlasništvo njenog brata Igora. “Informer” je nakon intervju sa silovateljem nastavio da siluje narod lažima”, poručila je zajedljivo i oštro Dodikova kćerka.

Nije dugo trebalo čekati odgovor beogradskog tabloida.  U tekstu naslovljenom: “ŠOKANTNO! GORICA DODIK SE UKLJUČILA U PRLJAVU KAMPANJU PROTIV INFORMERA“, tabloid se obraća Dodikovoj kćerki.

“Lepo, gospođo Dodik! Dobro je videti da otvoreno stajete na stranu “Žena u crnom” i ostalih najcrnjih antisrba koji ovih dana napadaju najgorim lažima Infromer, zapravo napadaju Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića”.

Kako navodi autor teksta, “Informer je tokom čitave kampanje otvoreno podržavao Milorada Dodika. Mislili smo, verovali smo, da je on najbolje rešenje za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH.

Gospođa Gorica Dodik nam je samo sa dva tvita, evo, pokazala koliko smo, po svemu sudeći pogrešili”, zaključio je (za sada) beogradski tabloid polemiku sa familijom Milorada Dodika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić do sada se nije izjašnjavao o rezultatima izbora u Bosni i Hercegovini.

No, krajnje je indikativno da se on prekjučer tokom sastanka u Budimpešti nije pridružio svom domaćinu, premijeru Mađarske  Viktoru Orbanu koji je prvi čestitao Dodiku na pobjedi u borbi za predsjednika RS. Treba podsjetiti da je Orban uoči izbora pružio podršku Dodiku, kao i da to predsjednik Srbije Vučić nije učinio.

Slobodna Bosna