25.07.2024.
HomeNovostiMediji u Srbiji o ocu dječaka Koste: "Tata volio da se igra...

Mediji u Srbiji o ocu dječaka Koste: “Tata volio da se igra rata, sina vodio sa sobom…”

U novijoj historiji Srbije nije zabilježena ovako velika tragedija i masovna ubistva kao krvavi događaji iz OŠ “Vladislav Ribnikar” i Mladenovca. U čemu je uzrok problema, šta je pokrenulo tragičan lanac događaja i zločina bez presedana, šta su bili okidači nasilnog ponašanja, gdje je zakazao sistem, gdje društvena odgovornost, a gdje ona lična, porodična, kako ubuduće vaspitavati djecu – pitanja su na koja u narednim danima bi se trebali potražiti odgovori.

Od užasnog masakra u “Ribnikaru” društvo i dalje raspravlja o tome ko je krivac za dječakovu strašnu odluku koja je odnijela tolike živote…

Da li je vršnjačko nasilje bilo okidač, da li je dječak psihopata ili sociopata, da li srž problema leži u problematičnom sadržaju na internetu, društvenim mrežama i video igricama ili možda dijelić odgovornosti leži i na njegovom ocu koji je sa sina od 12. godine vodio u streljanu, te sa njim zajedno trenirao takozvani “Airsoft”, odnosnovno vojno-taktičke simulacije?

ŠTA JE ZAPRAVO AIRSOFT?

Treninzi “airsofta”, baš kao što je to slučaj i sa “paintbol” aktivnostima, nemaju limit u godinama, a podrazumijevaju simulaciju borbi sa autentičnim oružjem i vojnom taktikom. Na treninzima se koriste pištolji i puške koji su izvrsna replika pravog oružja, a napunjeni su kuglicama veličine 6 mm koje se prave od plastike. Tokom treninga se koristi sistem časti, odnosno igrači se oslanjaju na iskrenost jedni drugih i spremnost da priznaju da su pogođeni, jer kuglice ne ostavljaju prepoznatljiv površniski trag, piše Blic.

“Airsoft” je nastao u Aziji kasnih 70-ih u svjetlu činjenice da je civilima bilo zabranjeno posjedovanje vatrenog oružja. Sredinom 80-ih ovo se pretvara u jedan vid rekreativnog sporta u kome uživa na hiljade i hiljade igrača širom svijeta.

Stručnjaci navode da je Kosta Kecmanović, dječak ubica, zaista bio dobro uvježban, a da je to savladao ne u streljani, već upravo na pomenutim treninzima. Stečene vještine je upotrebio u svrhe nezapamćenog zločina.

OTAC – PASIONIRANI ZALJUBLJENIK U AIRSOFT

Dječakov otac Vladimir Kecmanović, inače poznati beogradski ljekar, na svom Facebook profilu kači fotografije sa treniga “airsofta”. Također, prati nekoliko stranica koje su posvećene upravo “airsoftu”, ali i različite streljane.

Kecmanović je prethodnih godina također označen na brojnim fotografijama sa “airsoft” treninga. Na fotografijama je u punoj ratnoj opremi – lažnim vojničkim uniformama, te sa vjernim replikama oružja u rukama.

On je u jednom trenutku riješio da u svoj hobi uključi i sina, ali ono što je trebalo da bude zajedničko vrijeme oca i sina pretvorilo se u jedno od alata za izvršenje strašnog masakra.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti