16.06.2024.
HomeSvijetMarkiranje nove Ruske mete: Putin poništio dekret podrške suverenitetu Moldavije

Markiranje nove Ruske mete: Putin poništio dekret podrške suverenitetu Moldavije

Predsjednik Vladimir Putin opozvao je dekret iz 2012. koji je djelimično podržavao suverenitet Moldavije u rješavanju budućnosti Pridnjestrovlja – separatističke regije koja graniči s Ukrajinom i u kojoj Rusija drži trupe.

Dekret, koji je uključivao komponentu Moldavije, sadržavao je rusku vanjsku politiku prije 11 godina koja je pretpostavljala bliže odnose Moskve s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, piše Reuters, prenosi Hina.

Naredba kojom se poništava dokument iz 2012. objavljena je na web stranici Kremlja i navodi da je odluka donesena kako bi se “osigurali nacionalni interesi Rusije u vezi s dubokim promjenama koje se događaju u međunarodnim odnosima”.

To je dio niza protuzapadnih poteza koje je Putin najavio u utorak.

Moldavski predsjednik zajedničke kontrolne komisije u sigurnosnoj zoni oko Pridnjestrovlja Alexandru Flenchea rekao je da otkazivanje ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

“Ukaz je politički dokument koji provodi koncept vanjske politike Rusije”, rekao je Flenchea za Publika-TV. “Moldavija i Rusija imaju temeljni politički sporazum koji predviđa međusobno poštivanje teritorijalnog integriteta naših zemalja.”

Kremlj je saopćio da su odnosi Rusije s Moldavijom, koja je proše sedmice birala novog prozapadnog premijera koji je obećao da će nastojati pridružiti se EU, vrlo napeti. Optužio je Moldaviju za provođenje antiruske agende.

Biden podržao Moldaviju

Uklještenu između Rumunije i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih nacija u Evropi, od 2020. predvodi predsjednica Maia Sandu uz snažnu podršku SAD-a i Evropske unije. Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s njom u utorak u Poljskoj i potvrdio svoju podršku.

Prema saopćenju Bijele kuće, predsjednik Joe Biden ponovno je potvrdio snažnu podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Moldavije na sastanku s predsjednicom Sandu.

Dekretom iz 2012. Rusija se obavezuje na traženje načina za rješavanje separatističkog pitanja “na temelju poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja”.

Teritorija Pridnjestrovlja na kojoj se govori ruski jezik odvojila se od Moldavije 1990. godine, godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija spojiti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom dijeli.

Kratki rat suočio je novonastalu nezavisnu Moldaviju sa separatistima 1992. Ali praktički nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim “mirotvorcima” koji su još uvijek raspoređeni na malom teritoriju zemlje, koji nema međunarodno priznanje.

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije saopćilo je da će “pažljivo proučiti” dokument.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti