20.06.2024.
HomeNovostiMarinko Čavara - ljubitelhj UZP i ratnih zločinaca, direktno sa američke crne...

Marinko Čavara – ljubitelhj UZP i ratnih zločinaca, direktno sa američke crne liste ide u Dablin da priča o ljudskim pravima?!?

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara učestvuje na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata, koja se održava u Dublinu u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Parlamenta Republike Irske.

Na ovom velikom i značajnom skupu predsjednika parlamenata država članica Vijeća Evrope, učesnici razgovaraju o brojnim aktuelnim pitanjima iz oblasti unapređenja demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Predsjedavajući Čavara učesnicima konferencije obratio se u okviru rasprave o temi “Izazovi za predstavničku demokratiju u nestabilnim vremenima”. Citirajući dio Rejkjaviških principa za demokratiju, usvojenih na 4. Samitu šefova država i vlada Vijeća Evrope, u kojima su šefovi evropskih država i vlada demokratiju nazvali jedinim sredstvom kojim se obezbjeđuje da svako može živjeti u mirnom, prosperitetnom i slobodnom društvu te naglasili da će spriječiti i oduprijeti se demokratskom nazadovanju na evropskom kontinentu i ispuniti obaveze prema međunrodnom pravu, predsjedavajući Čavara naglasio je da su sprečavanje nazadovanja predstavničke demokratije i obezbjeđenje participacije svih slojeva društva u funkcionisanju vlasti ključni zadaci koji stoje pred evropskim parlamentima.

“Upozoravajući da strano uplitanje, kroz najdirektnije djelovanje visokog predstavnika i drugih stranih diplomata, predstavlja poseban izazov za predstavničku demokratiju u BiH, predsjedavajući Čavara naglasio je da rješenje za ovaj izazov vidi kroz proces euroatlantskih integracija naše zemlje”, navodi se u saopćenju iz PSBiH.

Čavara se snažno založio za održavanje slobodnih i poštenih izbora kao temelja predstavničke demokratije te podvukao da vodeći parlamentarci u svim evropskim zemljama moraju biti odlučniji u borbi protiv nazadovanja demokratije, posebno u situacijama vanrednog stanja, kriza, pandemija i oružanih sukoba.

Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata u Dablinu, uvodnim izlaganjima otvorili su predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tiny Kox, generalna sekretarka VE Marija Pejčinović – Burić, kao i predsjednici oba doma Parlamenta Republike Irske.

Dvodnevna konferencija prilika je da predsjednici parlamenata država članica VE razmijene mišljenja i stavove i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, kao i o temi jednakosti i raznolikosti u javnom predstavljanju, odnosno učešću mladih, žena, i etničkih i socijalnih grupa kao članova parlamenta.

Tokom konferencije će biti održana i sjednica generalnih sekretara evropskih parlamenata, čiji učesnici će biti i članovi Kolegijuma Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH.

Ostat će upamćen po tome što je sa Draganom Čovićem i Borjanom Krišto u Busovači organizirao svečani doček osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću. Zbog blokade Federacije BiH stvaljen je i na američku “crnu listu”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti