Mama Angela nema više strpljenja za dječaka Makrona

0

“Shvatam vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lijepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sjednemo i popijemo šolju čaja”, rekla je navodno Macronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.

Macron je ranije oštro kritikovao NATO i izazvao gnjevne reakcije u savezu, prenosi Tanjug.

U intervjuu “Economistu” francuski predsjednik zaključio je da je NATO zbog nedostatka dogovora doživio “moždanu smrt”, da bi Merkel odmah poslije toga odbacila njegove tvrdnje kao pretjerane.

“Odnosi Francuske i Njemačke odavno nisu bili tako loši. Skoro nisam doživjela takvu ogorčenost i nerazumijevanje”, izjavila je Klaudia Major, analitičarka bezbjednosti pri Njemačkom institutu za međunarodnu politiku i bezbjednost.

Njemačka će nakon Macronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO, navodi “New York Times”, podsjećajući da je njemački ministar spoljnih poslova Heiko Masa (SPD) u srijedu na sastanku NATO-a u Briselu predložio uvođenje komisije stručnjaka, koju bi vodio generalni sekretar Jens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak da nadomjesti “nedostatak političke diskusije u savezu”.