22.07.2024.
HomeSvijetLukašenko uhapsio plaćenike iz ruske grupe "Wagner" pod optužbom da spremaju nerede...

Lukašenko uhapsio plaćenike iz ruske grupe “Wagner” pod optužbom da spremaju nerede u Bjelorusiji

Bjeloruske snage sigurnosti sinoć su u Minsku uhapsile 32 pripadnika ruske plaćeničke grupe “Wagner”, a na jugu zemlje još jednog stranog državljanina.

Bjeloruska novinska agencija BelTA javlja da su iz sigurnosnih izvora u toj zemlji saznali da je više od 200 osoba došlo u Bjelorusiju kako bi izazvali nemire tokom kampanje za predsjedničke izbore.

Kako piše BelTA, svaki od uhapšenih “ruskih militanata” nosio je mali lični prtljag, a tri velika teška kofera su pokušavali da ukrcaju u vozilo. Grupa je stigla u Minsk 24. ili 25. jula i odsjela u jednom hotelu u Minsku. Nakon toga, već 25. jula odjavili su se iz hotela, ali su ga napustili tek 27. jula, kada su prešli u jedan sanatorij u Minsku.

Prema navodima uprave sanatorija, ruski gosti nisu se ponašali kao što se ponašaju ruski turisti koji dolaze u Minsk. Nosili su vojnu odjeću, nisu konzumirali alkohol, nisu tražili mjesta za zabavu, držali su se postrani i pokušavali da na sebe ne privuku pažnju. Zatim su u manjim grupama detaljno pregledali sanatorij i njegovu okolicu.

Nakon toga, 32 vojnika uhapsio je “A-tim” Resora državne sigurnosti (KGB) uz asistenciju SWAT timova policije iz Minska. Na jugu Bjelorusije uhapšena je još jedna osoba, zaključuje BelTA, uz navođenje imena svih uhapšenih ruskih državljana. Vijest je prenijela i ruska agencija TASS.

Lukashenko posjetio specijalne jedinice

BelTA u odvojenoj vijesti prenosi da je predsjednik Bjelorusije Alexander Lukashenko posjetio 28. jula specijalne jedinice vojske i policije. Lukashenko je istaknuo da je zadovoljan onim što je vidio tokom posjete i da je Bjelorusija donijela pravu odluku s razvijanjem nacionalnog sistema sigurnosti.

Lukashenko je ovom prilikom sreo ministra i zamjenika ministra unutrašnjih poslova i komandante različitih specijalnih jedinica u Bjelorusiji. Tom prilikom se osvrnuo na napad učesnika protesta u Minsku na jednog policajca, ističući da to policija nije smjela sebi dozvoliti i da je Bjelorusija njihova zemlja te da „nikome nije dozvoljeno da ih napada.“

Sukob sa Putinom i opozicijom

Predsjednički izbori u Bjelorusiji, zakazani za 9. august, donijeli su mnogo potresa u toj zemlji. Lukashenko je ranije optužio Rusiju i Poljsku da se miješaju u izbore u njegovoj zemlji navodeći da “gospodari lutaka” stoje iza njegovih protivnika na izborima te da će o tome razgovarati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Proteklih sedmica u toj zemlji uhapšeno je i nekoliko opozicionih kandidata.

Hapšenje pripadnika plaćeničke grupe “Wagner” samo je još jedan od dokaza da ima mnogo problema u odnosima Minska i Moskve. Pripadnici grupe “Wagner” su, uglavnom, bivši vojnici u ruskoj vojsci i vojskama bivših republika SSSR-a. Kao plaćenička grupa, koja zakonski nije dio ruske vojske ili policije, “Wagner” je učestvovao u ratu u Siriji i Libiji, a postoje špekulacije da su ratovali i u drugim državama. Iako nisu dio ruske vojske i policije, grupom upravlja tamošnja vlast.

Sukob Lukashenka i Putina sve je dublji. O razlozima sukoba dvojice predsjednika koji su na čelu svojih država 26, odnosno 20 godina, mediji su detaljnije pisali i ranije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti