26.02.2024.
HomeNovostiLokalni izbori u BiH: Politička nepismenost se namiri debljinom asfalta

Lokalni izbori u BiH: Politička nepismenost se namiri debljinom asfalta

Iako je predizborna kampanja nezvanično počela davno prije prošlog petka, manje ili više suptilnim saopštenjima, infrastrukturnim projektima i diskreditacijama političkih protivnika, rijetko šta je, osim dosadašnjeg predizbornog iskustva, nagovještavalo ovako bezidejnu i prljavu političku kampanju.

​​Manjak ideja

​Političke stranke u Tuzlanskom kantonu gotovo bez izuzetka svu svoju predizbornu kampanju i retoriku bazirale su na akcentiranju loših poteza njima suprotstavljenih političkih subjekata i kandidata i nijedna stranka koja u izbornoj utrci ima nešto izgubiti nije pokazala nimalo digniteta u posljednja četiri dana od zvaničnog početka kampanje.
Kako nam je kazao Enes Osmančević, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, ovih nekoliko dana kampanje prava je kakofonija političke nepismenosti.
– Umjesto da se promovišu ljudi koji će riješiti brojne probleme u lokalnim zajednicama, promovišu se stranke, koje dokazuju da su lokalni problemi posljednji prioritet. Ali, stranke taj nedostatak ideja i političke pismenosti nadomještaju debljinom asfalta, kazao nam je profesor Osmančević.

Za 321 vijećničku poziciju u vijećima gradova i općina Tuzlanskog kantona na ovim izborima će se nadmetati 3.872 kandidata iz više od 40 stranaka

Portali i profili na društvenim mrežama preko noći su se transformisali u širenje dezinformacija i diskreditaciju kako suprotstavljenih političkih stranaka, tako i pojedinaca na listama. SDP je žestoko kritikovao Socijaldemokrate u Gradačcu, gdje je kandidat za gradonačelnika ujedno i komandant štaba Civilne zaštite TK-a Mustafa Šakić održao promotivni skup u prepunoj sali tokom pandemije, dok je PDA istu kritiku uputila stranci SDA, koja je svoju listu promovisala u Srebreniku.
Socijaldemokrati BiH su žestoko kritikovali većinom SDP, šaljući otrovne strijele uglavnom prema gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću, koji je prepreka njihovom kandidatu Vahidu Jusufoviću za ovu poziciju. SD je Imamovića prvo prozvao zbog navodnog uticaja na Tužilaštvo te je na sebi bliskom portalu objavio sve projekte koje je Imamović tokom godina najavljivao, a nije realizovao. Zauzvrat, portali i društveni profili bliski SDP-u napravili su kompilaciju lapsusa i nezgrapnih izjava Vahida Jusufovića prilikom predstavljanja koalicije DF-SD. Esdepeovci su Envera Bijedića, predsjednika Socijaldemokrata, nazivali kriminalcem, a esdeovci Imamovića diktatorom. Kampanja u drugim gradovima Kantona protekla je u istom ritmu, a nedostatak ozbiljne političke retorike jednak je svim strankama.

Nema dijaloga

– Ovdje imamo jednu pervertiranu politiku, u kojoj je prioritet na rješavanju egzistencije za vijećnike, a ne rješavanje problema u korist općeg dobra. To pokazuje i činjenica da su kampanje nekomunikabilne, odnosno ne temelje se na interakciji s ljudima, od njih ne traže savjete, inpute, ideje, nego im se nameću u jednosmjernoj komunikaciji putem bilborda, dodao je Osmančević.
Prva četiri dana predizborne kampanje tako su prošla uz rijetke pozitivne poruke i predstavljanje programa koji rješavaju dugogodišnje probleme u gradovima i općinama širom TK-a. Osim paušalnih izjava, niko nije ponudio jasna i konkretna rješenja za prekomjernu zagađenost zraka i voda, nedostatak pitke vode u gradovima, sve učestalije poplave kako u ruralnim, tako i u urbanim sredinama, saobraćajne blokade u špicama i slično.

Piše: miren Aljić, Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti