24.07.2024.
HomeNovostiLjepotica i zvijer: Naivna Kolinda vjerovala je Putinu, a sad je otkrila...

Ljepotica i zvijer: Naivna Kolinda vjerovala je Putinu, a sad je otkrila kako ju je on zavaravao

Kolnda Grabar Kitarović, bivša predsjednica Hrvatske, kaže kako je Vladimiru Putinu oduvijek bilo jasno da je NATO odbrambeni savez.

“Sjećam se summita u Rimu kada je uspostavljeno partnerstvo između Rusije i NATO-a, kada je Putin rekao da 50 godina Hladnog rata nikome ništa dobro nije donijelo”, prisjetila se Grabar-Kitarović.

NATO nema namjeru ulaziti u sukob s Rusijom, smatra Kolinda, te radi sve da bi se sukob smirio i da ne bi došlo do širenja. “Činjenica je da Ukrajina ima potpuno pravo na samoobranu, što je i osigurano Poveljom UN-a”, dodala je.

Puno puta je bivša predsjednica Hrvatske imala prilike razgovarati s Putinom. Razgovarali su i o proširenju NATO-a, on je govorio i da se Hrvatskoj LNG neće isplatiti.

“Oni koji tvrde da je širenje NATO-a izvor sukoba nisu u pravu. Razlog ovog sukoba je činjenica da je Putin pokrenuo ovaj rat, u mom nekakvom uvjerenju, da uspostavi neku rusku sferu utjecaja”, smatra Grabar-Kitarović i dodaje da je Putin 2000. godine kada je došao na vlast postavio cilj da ponovno obnovi rusku moć i ugled u svijetu.

Jedino rješenje može biti diplomatsko rješenje, kaže, no pitanje je koliko je druga strana spremna na to rješenje. “Nitko nema pravo nametati mir Ukrajini. Kao što bi se ja kao Hrvatica, tada 90-ih godina kada smo se mi borili, borila protiv bilo kakvih nametanja rješenja kada je riječ o Hrvatskoj”, rekla je gostujući na RTL televiziji.

Na pitanje je li se Europa podijelila, na one koji žele da rat završi brzo i ove druge, koji misle da se treba nastaviti boriti, Kolinda je još jednom istaknula da Ukrajini niko ne može nametati mir.

“Naravno da svi želimo da to sve što prije završi”, kazala je.

“Nemate uvijek sve informacije i ja doista mislim da on jest uvjeren da Zapad njemu predstavlja prijetnju, no treba biti razuman i treba ustrajati na zaštiti zajedničkih vrijednosti. Bilo bi dobro da se pregovori vode iz zatvorenih vrata jer sve što izađe u javnost sada je osuđeno na propast. No nisam sigurna u ovom trenutku je li predsjednik Putin spreman”, objasnila je Grabar Kitarović.

“Kad sam razgovarala s njime kao predsjednica, to su bili dugi i nejednostavni razgovori koji su trajali satima. Moglo se tada s njime razgovarati i bio je razuman. Ni u jednom trenutku nije pokazao nepoštivanje, niti prema meni kao predsjednici, niti kao prema ženi”, ispričala je.

Kaže kako se nisu slagali oko proširenja NATO-a, ali da se najviše nisu slagali oko LNG terminala na Krku i energetike.

“On je mene uvjeravao da LNG terminal na Krku neće biti ekonomski održiv i da će dignuti cijene plina. Hvala Bogu što je hrvatska Vlada ipak išla u realizaciju tog projekta, to će nas spasiti u ovoj jeseni koja dolazi”, pojasnila je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti