19.06.2024.
HomeSvijetLibijski rat postaje globalna jagma za moć i utjecaj

Libijski rat postaje globalna jagma za moć i utjecaj

Američki kolumnist Ishaan Tharoor opisao je libijski rat kao globalnu jagmu za moć, utjecaj i prestiž, rekavši da, ako je Afganistan “groblje carstava”, onda je Libija “raspelo za regionalne sile koje dolaze”.

U članku u The Washington Postu je Tharoor napisao da je nezaustavljivi građanski rat, koji je podijelio zemlju bogatu naftom u Sjevernoj Africi, zapravo šahovski turnir između različitih stranih aktera, od Turske do Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske, Egipta i Rusije.

Na terenu, kaže Tharoor, u bitku se uključuju hiljade sirijskih milicija, sudanskih plaćenika i ruskih ugovarača.

U zračnom prostoru ove zemlje raspoređuje se sve veći broj bespilotnih letjelica, borbenih aviona i raketa.

Strateška bitka za ‘naftni polumjesec’

Ranije ovog mjeseca je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio da je “strano uplitanje” dostiglo nivo bez presedana.

Čini da je Turska ovog ljeta najveći pobjednik, smatra autor, sa svojim ulaskom u Libiju, kako bi spasila Vladu nacionalnog jedinstva, priznatu od UN-a.

Turska je pomogla Vladi nacionalnog jedinstva da preuzme čvrstu kontrolu nad zapadnom Libijom i krene s preuzimanjem kontrole nad strateškim “naftnim polumjesecom” u zemlji.

Tharoor nastavlja s analizom i kaže: “Ako Vlada nacionalnog jedinstva u tome uspije, to će ojačati njen trenutno snažan položaj, a Ankara će moći iskoristiti geopolitičke dobitke.”

Autor prenosi riječi Ozlema Kaygusuza, vanrednog profesora za međunarodne odnose na Univerzitetu u Ankari, koji je izjavio za The Financial Times da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i neki njegovi saveznici smatraju da Turska vraća značaj u očima zapadnih saveznika.

Oni vjeruju da se značaj te zemlje povećava svaki put kada igra odlučniju ulogu te da Zapad ne može ignorirati njenu ulogu u regiji.

‘Erdogan i Sisi – jedan drugom neprijatelji’

I pored toga, dodaje Tharoor, “mnogo toga ostaje neriješeno, jer se čini da egipatski diktatorski predsjednik, general Abdel Fattah al-Sisi, nestrpljivo ulazi u bitku protiv turskih libijskih saveznika. Postoji elemenat osobnog i ideološkog sukoba između njega i Erdogana.”

Tharoor u tekstu citira i riječi turskog stipendiste sa Instituta za politiku Bliskog Istoka iz Washingtona, koji je odnose između Sisija i Erdogana opisao riječima: “Oni su jedan drugom neprijatelji; sekularni general zatvorio je islamističke političare, a islamistički političar zatvorio je sekularne generale.”

Uz sve to, kaže Tharoor, postoji i šira igra, a to je sukob oko pomorskih prava na istočnom Sredozemlju između Turske i Libije, s jedne, te Grčke, Izraela, Egipta, Kipra i nekih drugih evropskih zemalja, s druge strane.

Izvor: Washington post

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti