20.04.2024.
HomeNovostiLe Monde: Jesu li Srbija i Crna Gora mafijaške države?

Le Monde: Jesu li Srbija i Crna Gora mafijaške države?

Kriminalne grupe na Balkanu, posebno u Srbiji i Crnoj Gori, imaju nešto originalno u odnosu na neke bande povezane s drugim kriminalcima, a to je njihova bliska veza sa državom, piše pariski Le Monde.

„Ako albanski kriminalci u regionu imaju uticaja zahvaljujući vezama sa italijanskom mafijom, kriminalci u Srbiji i Crnoj Gori imaju nešto originalno, a to je njihova bliska veza sa državom“, piše Le Monde u opširnom tekstu „Na Balkanu, kriminalne bande u srcu državnog uređenja“, prenijela je Beta.

Ta veza je počela za vrijeme komunizma i jugoslovenske tajne službe, a kasnije je pojačana za vrijeme raspada Jugoslavije i Slobodana Miloševića.

Stručnjaci se čak pitaju da li se Srbija i Crna Gora mogu označiti kao “mafijaške države”, s obzirom na finansijsku moć stečenu od organizovanog kriminala, odnosno, da li su kriminalci i dalje u službi državi, ili obrnuto – da li su Srbija i Crna Gora sada u službi kriminalcima.

‘Svi klanovi imaju istog poslodavca’

U Crnoj Gori, priča je drugačija jer je isti čovjek, Milo Đukanović na vlasti od pada komunizma 1991.

„Đukanović je šef. Svi crnogorski klanovi imaju istog poslodavca – predsjednika zemlje“, piše Le Monde, pozivajući se na Jovu Martinovića, novinara koji već 20 godina istražuje organizovani kriminal.

Očigledni su bliski odnosi političara i organizovanog kriminala, ali je to teško dokazati, čak iako određene istrage ukazuju na umiješanost nekog ministra ili biznismena, navodi Le Monde i dodaje da ti odnosi “historijski gledano prolaze kroz tajne službe”.

Stručnjaci, pored raznog šverca u organizaciji srpskih i crnogorskih vlasti, ističu ulogu brata predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Andreja, i brata crnogorskog predsjednika, Ace Đukanovića, koji upravljaju porodičnim poslovima.

Le Monde piše da se Milo Đukanović obogatio od šverca, ali još više od privatizacije, dok je njegov brat Aco milijarder.

Pariski list također navodi da je italijansko pravosuđe bezuspješno pokušalo rasvijetliti odnos između političara i kriminala na Balkanu, posebno se interesujući za Đukanovića i njegove veze sa mafijom.

Obavještajne službe štite političare

Oni koji duže vrijeme posvećuju pažnju organizovanom kriminalu u bivšoj Jugoslaviji, vjeruju u povezanost obavještajnih službi raznih zemalja, koje se međusobno štite i štite svoje političare razmjenjujući informacije.

O Srbiji Le Monde još piše da Vučić dobro poznaje svijet koji se razvija između politike, fudbala i podzemlja.

„Kao mladić, bio je obožavalac Crvene zvezde u Arkanovo vrijeme. U politici je počeo pored Vojislava Šešelja, lidera ekstremne desnice Srbije i paravojne formacije slične Arkanovoj, a bio je i ministar za vrijeme Miloševića”, naveo je francuski list.

“Sada se čini da koristi Partizan, klub tradicionalno blizak tajnoj policiji, jer je u državnom vlasništvu”, dodaje se u tekstu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti