18.05.2024.
HomeSvijetLavrov u New Yorku izjavio da je Rusija spremna podržati teritorijalni integritet...

Lavrov u New Yorku izjavio da je Rusija spremna podržati teritorijalni integritet Ukrajine pod uslovom njene vojne neutralnosti

Na pres-konferenciji koju je održao u New Yorku u toku zasjedanja Generalne skupštine UN-a, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izrekao je nevjerovatnu stvar, a to je da Rusija priznaje suverenitet ukrajine u skladu sa Deklaracijom o nezavisnosti iz 1991. godine. Prema tom dokumentu, u sastavu Ukrajine nalaze se sva područja koja su trenutno pod ruskom okupacijom, uključčujući  Donjecku i Lugansku oblast, kao i poluostrvo Krim.

Tom prilikom Lavrov je spomenuo i uslov pod kojim Rusija priznaje tu suverenost, a to je da Ukrajina ne može pristupiti nijednom vojnom bloku.

“Ako se vratimo u 1991. godinu, mi smo priznali suverenitet Ukrajine na osnovu Deklaracije o državnoj suverenosti (Ukrajine), koju je Ukrajina usvojila kada je napuštala Sovjetski savez. Deklaracija sadrži mnogo dobrih stvari uključujući i to da će oni poštovati prava nacionalnih manjina, da će poštovati korištenje ruskog jezika, kao i jezike drugih naroda, a ruski je direktno spomenut u tekstu. Sve to je uvršteno i u Ustav Ukrajine. Međutim,u Deklaraciji o državnom suverenitetu jedna, po nama, od najvažnijih stvari je da će Ukrajina biti nestvrstana zemlja i da neće ulaziti u bilo koji vojni savez. U skladu s tim, pod tim uslovima mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine”, izjavio je Lavrov.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti