23.07.2024.
HomeNovostiKurz želi kontrolirati muslimane, kao što je nekad njegov poznatiji zemljak u...

Kurz želi kontrolirati muslimane, kao što je nekad njegov poznatiji zemljak u početku kontrolirao Jevreje

Vlada Austrije sprema se za pokretanje kontroverznog programa nadzora nad muslimanima u toj zemlji s ciljem borbe protiv takozvanog “političkog islama”, javlja Anadolija.

Riječ je o inicijativi koju je prethodna vlada Austrije najavila još u januaru ove godine, a brojne nevladine organizacije su osudile takav antiislamski stav tadašnje radikalne desničarske politike.

Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) najavila je da će dokumentacijski centar biti osnovan s ciljem prikupljanja podataka u okviru borbe protiv antisemitizma, rasizma, vjerski motiviranog radikalizma i da će nadzirati aktivnosti elemenata takozvanog “političkog islama“.

Takva najava izazvala je burne reakcije predstavnika akademske zajednice, grupa za zaštitu ljudskih prava, ali i predstavnika partije Zelenih, koalicionog partnera u austrijskoj vladi.

Nadzor nad institucijama i asocijacijama

Zvanični Beč tim centrima želi nadzirati rad svih muslimanskih asocijacija, džamija i kulturnih aktivnosti, a vlada će sama odlučiti s kojim institucijama želi sarađivati.

Prvi i jedini dokumentacijski centar u Austriji osnovan je 1963. godine u okviru borbe protiv nacizma i za potrebe istrage o neonacističkim formacijama.

Novonajavljeni plan je naišao na brojne kritike jer u tom kontekstu u istu ravan stavlja nacizam i islam.

Politolog s Georgetown univerziteta Farid Hafez kazao je kako je austrijski premijer Sebastian Kurz poznat po citiranju navodnih naučnih istraživanja zarad ostvarivanja vlastitih političkih ciljeva.

Provođenje navodnih naučnih istraživanja

Hafez tvrdi da će i dokumentacijski centar služiti za provođenje navodnih naučnih istraživanja koja će služiti Kurzovim političkim planovima.

Upozoravajući da je vlada namjerno izbjegla da dovoljno utemelji svoj koncept “političkog islama“, kako bi ga učinio korisnijim oruđem u borbi protiv muslimana, Hafez je kazao da su prethodna zatvaranja džamija i zabrane nošenja marame također bile povezane s političkim islamom.

“Tom logikom će bilo koja institucija, osoba ili vjerska aktivnost moći lako da se dovede u vezu s političkim islamom i suočiti se s različitim restrikcijama i zabranama”, kazao je Hafez.

On je ukazao na to da je jedan od vodećih eksperata za otvaranje dokumentacijskog centra Lorenzo Vidino političkim islamistima definirao nenasilne grupe koje djeluju u okviru zakona, ali na način koji je štetan po društvo.

Pristrasni eksperti

Hafez dalje tvrdi kako austrijski premijer Kurz i njegov tim opasnom smatraju činjenicu da muslimani mogu imati bilo kakvu nezavisnu ili samoupravnu instituciju ili organizaciju te je dodao kako austrijska vlada želi muslimane staviti u potpuno podređenu i kontroliranu situaciju.

Čelnik partije Socijalna Austrija budućnosti (SOZ) Hakan Gordu kazao je da će dokumentacijski centar napadati islamske vrijednosti i da će ga voditi pristrasni eksperti.

“Takav plan je i nastao s ciljem pripremanja terena za ostvarivanje političkih ciljeva premijera Kurza”, kazao je Gordu i dodao kako će vlada vrlo lako moći optužiti bilo koga za takozvani politički islam.

On je također kazao da je to opasan pokušaj ušutkivanja pojedinaca koji su zainteresirani da se bave politikom i zaštitom prava i sloboda muslimanske zajednice.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti