Kukić ga nije volio, a Gutić ga blagoslovio: Kako je Fadil Novalić od izdajnika postao počasni građanin Banovića

0

Fadil Novalić danas je postao počasni građanin Banovića, a plaketa mu je uručena prilikom obilježavanja Dana te općine. Inače, Novalić je ranije proglašen personom non grata, u sazivu vlasti koju je predvodio Pokret demokratske akcije (PDA).

U Banovićima je danas održana svečana sjednica u povodu obilježavanja Dana općine, a tom prilikom zaslužnim osobama su uručene prigodne plakete. Najveće priznanje, odnosno plaketu počasnog građanina Banovića dobio je federalni premijer Fadil Novalić.

Inače, Novalićev banovićki put izgledao je tako da je koncem septembra 2019. godine proglašen perosnom non grata, odlukom tamošnjeg Općinskog vijeća koje je u većini bilo sastavljeno od kadra PDA.

Međutim, nakon odnošenja pobjede na minulim lokalnim izborima, načelnik Banovića Bego Gutić, inače Novalićev stranački kolega, skupa s ostalim članovima većine u Općinskom vijeću donio je odluku kojom se poništava prvobitni akt po kojem je federalni premijer bio označen kao nepoželjna osoba.

“Ta odluka je simbolično poništena na prvoj sjednici Općinskog vijeća te se stvorila prilika da mu se danas uruči povelja Općine Banovići kao jedno od najvećih priznanja. Pet projekata koje mi ove godine radimo u Banovićima će finansirati Federalna vlada i kao neko ko je dugo radio i sarađivao s Novalićem, mislim da sam relevantan da dajem ocjenu o njegovom radu kao premijera Federacije BiH”, kazao je Gutić.

Priznanje koje mu je danas uručeno za Novalića nosi veliki značaj.

“Ovo priznanje mi je tim draže, jer dolazi nakon jednog suprotnog poteza. Pod tadašnjim režimom sam dolazio na Konjuh, jer sam planinar, ali ja zaista nemam problem s Banovićima i ljudima koji tu žive. Ja sam iz banovičkog komšiluka i mi sada pokušavamo pronaći i neku novu budućnost za ovaj kraj. Moja i ideja moje vlade je da idemo u nekoliko projekata koji su značajni, jer Banovići već pola vijeka pate od određene zatvorenosti”, izjavio je Novalić.

Inače, Dan Općine Banovići obilježen je prigodnim cjelodnevnim programom svečanog karaktera, a prethodnih dana upriličene su brojne manifestacije u kojima su građanai imali priliku uživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here