03.03.2024.
HomeLifestyleKućanski poslovi pozitivno djeluju na psihu..

Kućanski poslovi pozitivno djeluju na psihu..

Samo 20 minuta kućanskih poslova na tjedan ublažava stres i sprječava rizik od raznih poteškoća psihološke prirode. Osim toga troši kalorije i potiče proizvodnju endorfina – hormona sreće, pokazalo je istraživanje objavljeno u britanskom časopisu za sportsku medicinu. Razni psiholozi tvrde da će osjećaj kontrole koji osigurava čišćenje životnog prostora nadoknaditi nemogućnost preuzimanja kontrole u drugim područjima života i učiniti vas zadovoljnima.

Želja za kontrolom evolucijski je usađena, ljudi vole znati što je oko njih, pa se zato priklanjaju čistim prostorima koje je lakše nadgledati. Osjećaju se opuštenije, tvrdi dr. Sally Augustin. “Kada si postavimo zadatak da očistimo, recimo, hladnjak i obavimo ga, podiže nam se samopouzdanje”, rekla je dr. Marla Deibler za Yahoo.

Dr. Rebecca Beaton otkrila je i da pospremanje okoline često djeluje poput organiziranja misli i psihe. “Kućanski su zadaci vrlo jednostavne, ponavljajuće tjelesne aktivnosti koje na psihu djeluju opuštajuće i meditativno. Nije ih potrebno proučavati, usavršavati ili analizirati, važno je samo biti ondje i započeti”, kaže kalifornijska učiteljica zen budizma Karen Maezen Miller. Miller još kaže da je izgled i (ne)urednost životnog prostora odraz trenutne situacije u glavi, a kao primjer navodi nepospremanje kreveta nakon buđenja.

 

vecernji.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti