Krizni štab: Ubrzan porast zaraženih, ulazimo u neizvjestan period

0

Federacija BiH trenutno bilježi porast broja slučajeva, odnosno ubrzan prenos infekcije koronavirusom, rekao je danas u Sarajevu šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

Kako je rekao na konferenciji za novinare, na nivou FBiH sedmodnevna incidenca je u porastu i iznosi 75 na 100.000 stanovnika, a dnevni prosjek je 236 slučajeva.

– Preko 100 slučajeva na 100.000 stanovnika bilježi se u HNK, ZHK i Kantonu 10. U kategoriji 50 slučajeva na 100.000 stanovnika su ZDK i KS, a ostali kantoni su ispod 50 slučajeva na 100.000 stanovnika – pojasnio je Musa.

U prve dvije sedmice oktobra školska djeca čine 10,2 posto u ukupnom broju oboljelih. Starija dobna skupina, odnosno osobe preko 65 godina, pojašnjava Musa, čine 15 posto od ukupnog broja oboljelih.

– Infekcija se većinom širi među radno sposobnim stanovništvom, ali će se početi širiti i na druge dobne skupine. Od početka pandemije na području FBiH registrirano je 21.345 slučajeva i 625 umrlih osoba – iznio je podatke Musa.

Prema njegovim riječima, stanovništvo mora ostati privrženo mjerama prevencije i kontrole infekcije, a to su distanca, higijena, nošenje maske i ventilacija zatvorenih prostora.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez kaže da je situacija ozbiljna i da ulazimo u jedan težak i neizvjestan period.

– Evidentan je ubrzani porast slučajeva i širom Evrope. U Andori je incidenca 801, u Češkoj 468, u Belgiji 378, u Nizozemskoj 275. U regionu, Crna Gora ima 268, Slovenija 151, Hrvatska preko 87. Ovo su dovoljni pokazatelji da je vrijeme vrlo ozbiljno i da nam predstoji teška borba, ali nadam se da ćemo imati razuma i da ćemo ovu borbu dobiti – kazao je Čerkez.

U velikoj mjeri šta će se dešavati zavisi od nas samih, navodi Čerkez, dodajući da mjere koje su na snazi nisu teške.

– Mi smo više puta apelovali da se strpljenjem moramo svi naoružati, jer smo možda tek na sredini ovoga. Mnogi govore da prije 2022. nećemo biti izvan priče o koroni. Naravno, mi očekujemo bolju situaciju, posebno kada dođe vakcina. Mi je očekujemo naredne godine. Ali do tada moramo poštovati ove vrlo jednostavne mjere – nošenje zaštitnih maski i držanje razmaka – potcrtava Čerkez.

 

 

 

 

fena