18.05.2024.
HomeNovostiKrizni štab: Poziv na kampanju bez okupljanja

Krizni štab: Poziv na kampanju bez okupljanja

Pogoršanje COVID-19 epidemiološke situacije i ubrzano širenje koronavirusa koje bilježimo u posljednje vrijeme na području Federacije BiH zahtjeva provođenje epidemioloških mjera od strane nadležnih organa, ali i osobnu odgovornost i donošenje ispravnih odluka svih članova našeg društva u cilju smanjenja rizika od obolijevanja i zaštite života i zdravlja ljudi.

S obzirom na epidemiološku situaciju koja se pogoršava, a u kontekstu predizborne kampanje pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2020, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva preporučuje i poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje na organizaciju i provedbu kampanje koja ne uključuje fizička okupljanja ljudi, odnosno predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacijskih kanala kao što su TV, internet, plakati, printani materijali itd.

Predizborna kampanja treba osigurati neupitno pravo glasača na pristup porukama svih političkih partija, kandidata i kandidatkinja, kako bi mogli donijeti informirane odluke, ali u isto vrijeme treba biti organizirana tako da se maksimalno smanji rizik od širenja COVID-19 i zaštiti zdravlje građana.

S obzirom na to da se COVID-19 prenosi s osobe na osobu javna okupljanja predstavljaju poseban javnozdravstveni rizik s potencijalnim posljedicama. Postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti. Prijenos je moguć tijekom putovanja na događaj, na samom događaju kao i nakon događaja kada se sudionici vrate u mjesto svog boravka.

Sva okupljanja većeg broja ljudi, čak i u okviru dopuštenih, sa sobom nose povećan rizik od širenja infekcije, te veći broj ovakvih skupova koji podrazumijeva i značajno veći broj kontakata među ljudima predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik.

Zbog toga Krizni stožer FMZ preporučuje i poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da izbjegnu organizaciju skupova koji podrazumijevaju fizičko okupljanje ljudi.

Također, pozivamo sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da se prilikom provedbe svih modela predizborne kampanje koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju s ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera, kao što je držanje fizičke distance od dva metra između osoba, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljito pranje ili dezinfekcija ruku, te održavanje respiratorne higijene.

Napominjemo da je u razdoblju pred nama, a u ovisnosti od epidemiološke situacije, moguće uvođenje i drugačijih mjera od trenutno važećih na razini pojedinih kantona/županija ili Federacije BiH.

Vjerujemo da su sve političke partije, kandidati i kandidatkinje svjesni trenutne situacije vezano za epidemiju COVID-19 te da će pokazati visoki stepen odgovornosti prema zdravlju stanovništva u Bosni i Hercegovini organizirajući predizbornu kampanju sukladno preporukama i mjerama nadležnih institucija, te na način koji smanjuje rizik od širenja COVID-19 i promovira odgovorne odluke za zaštitu sopstvenog, kao i zdravlja drugih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti