14.07.2024.
HomeSvijetKriza vlasti u Izraelu: Najavljeno raspuštanje parlamenta i novi izbori

Kriza vlasti u Izraelu: Najavljeno raspuštanje parlamenta i novi izbori

Izraelski poslanici glasaće za raspuštanje parlamenta, otvarajući put za pete izbore u zemlji u tri godine, nakon višenedeljnog pritiska na krhku vladajuću koaliciju premijera Naftalija Beneta.

Premijer Benet je 20. juna najavio da će raspustiti parlament. Kako je rečeno, na poziciji premijera u prelaznoj vladi zameniće ga ministar spoljnih poslova Jair Lapid.

“Mi danas stojimo pred vama u trenutku koji nije lak, ali sa razumevanjem smo doneli ispravnu odluku za Izrael”, rekao je Benet u televizijskom obraćanju dok je stajao uz Lapida.

Glasanje će biti održano u parlamentu sledeće nedelje, nakon čega će Lapid preuzeti premijersku funkciju, rekao je Benetov portparol.

Benet se, navodi AP, borio da održi na okupu široku koaliciju od osam ideološki podeljenih stranaka – uključujući tvrdo desničarske, liberalne i arapske, koje su bile duboko podeljene – od palestinskog pitanja do religije.

Koalicija, sa neznatnom većinom u parlamentu, formirana je pre godinu dana, a zajednički cilj je bio da dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu ne dobije novi mandat.

Više od dva meseca koalicija je bez većine u parlamentu Knesetu koji broji 120 mesta, jer se nekolicina članova povukla iz saveza.

“Mislim da je vlada uradila veoma dobar posao u protekloj godini. Šteta što zemlja mora da bude uvučena u izbore”, rekao je ministar odbrane Beni Ganc, šef centrističke partije u koaliciji.

“Ali mi ćemo nastaviti da funkcionišemo kao privremena vlada koliko god je to moguće”, dodao je on.

Lapid ‘neće da čeka izbore’ za rešavanje problema

Lapid, bivši novinar koji je na čelu najveće stranke u koaliciji, biće privremeni premijer do održavanja novih izbora.

Lapid je rekao da neće čekati izbore da bi rešio probleme sa kojima se Izrael suočava.

“Moramo se pozabaviti troškovima života, voditi kampanju protiv Irana, Hamasa i Hezbolaha i suprotstaviti se snagama koje prete da pretvore Izrael u nedemokratsku zemlju”, rekao je on.

Benet je, u obraćanju 20. juna, branio rekord svoje vlade, rekavši da je ona podstakla ekonomski rast, smanjila nezaposlenost i eliminisala deficit po prvi put u 14 godina.

Smatra se da je odluka o povlačenju Beneta doneta kako Netanjahuova partija Likud ne bi prva podnela predlog za raspuštanje parlamenta.

Netanjahu, koji je obećao povratak uprkos suđenju za korupciju, rekao je da ćenjegova desničarska partija Likud voditi sledeću vladu.

“Ovo je veče sjajnih vesti za milione građana Izraela”, rekao je on 20. juna. “Svima je jasno da je ova vlada najveći neuspeh u istoriji zemlje”, dodao je.

Očekuje se da će Lapid, kao premijer u prelaznoj vladi, ugostiti američkog predsednika Džoa Bajdena tokom njegove zakazane posete Izraelu sledećeg meseca. Izrael računa na američku podršku u jačanju regionalnih bezbednosnih veza protiv Irana.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti