01.03.2024.
HomeNovostiKrivična prijava protiv Nenada Nešića

Krivična prijava protiv Nenada Nešića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je anonimnu krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i još nekoliko osoba, među kojima je i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Samir Rizvo. U prijavi se navodi da je grupa sa Nešićem na čelu, favorizovala firmu “Page” na tenderu za provođenje projekta unapređenja sistema biometrijske identifikacije stranaca, vrijednog deset miliona maraka.

Iz Državnog tužilaštva potvrdili su za BHRT da je ova institucija 21. novembra zaprimila anonimnu prijavu protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića i još nekoliko osoba iz Ministarstva. Prijava je upućena i na adrese nekoliko ambasada i Delegaciji Evropske unije u BiH. Nakon zaprimanja prijava je dodijeljena u rad postupajućem tužitelju koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Radi se o projektu unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, za koji Evropska unija izdvaja 10 miliona maraka. Navedeni projekat provodi se još od 2021. i to u dvije faze. Nakon dva poništena tendera, posao nabavke biometrijskog hardvera i softvera u prvoj fazi dobila je firma “Page”. Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine na naš upit nisu odgovorili.

Gotovo da i nema optužnica kad je riječ o javnim nabavkama i tenderima na državnom nivou, kaže izvršni direktor BIRN-a Denis Džidić.

“Kada se govori o ovom postupku važno je napomenuti da je Bosna i Hercegovina, odnosno tužilaštvo na državnom nivou, nedavno potpisalo jedan ugovor sa evropskim tužilaštvom i da odgovornost u smislu EU novca nije samo više na Tužilaštvu BiH”, kazao je Džidić.

Protiv Nenada Nešića podignuto je više krivičnih prijava za reketiranje i ostale nezakonite radnje iz vremena dok je bio vršilac dužnosti direktora „Putevi Republike Srpske“, potom zbog sukoba interesa, ali ni jedna nije rezultirala ni istragom. Tužioci su donosili odluke o nesprovođenju istrage, zbog, kako su obrazlagali, nedostatka dokaza.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti