Kriminalne bande iz BiH prisutne u Španiji zbog kokaina

0

Trgovci kokainom iz zemalja bivše Jugoslavije sve su prisutniji u Španiji, vratima za uvoz te droge u Evropu, jer cijena bijelog praha poraste tri puta ukoliko ju uspiju prevesti iz Južne Amerike, izvijestila je Civilna garda.

Španska policija, čija se posebna jedinica bavi suzbijanjem narkotrgovine, u posljednje dvije godine uhapsila je više državljana Srbije i Hrvatske u jedrilicama na Atlantskom okeanu, ali i u luksuznim kućama u Španiji.

„Temeljem raznih istraga na kojima radi Civilna garda potrebno je istaknuti kako je u našoj zemlji sve raširenija prisutnost članova kriminalnih bandi iz istočne Europe, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske, BiH…“, saopćila je Civilna garda nakon što je ovaj mjesec uhapsila trojicu hrvatskih državljana na čijoj je jedrilici u blizini kanarskog otoka La Palma pronašla tonu kokaina.

„Članovi tih bandi nalaze se na strateškim mjestima u Španiji od kuda brodovima preko Atlantskog okeana uvoze kokain u Evropu. To obavljaju s Kanarskih otoka, južne španske obale te iz Galicije“, dodala je policija.

Trojica hrvatskih državljana Z. K. (42), M. M. B. (27) i F. S. (24) pritvoreni su na otoku La Palmi nakon što su uhapšeni na moru 133 kilometra ispred tog otoka 9. septembra. „Ondje čekaju suđenje koje vodi sud u Madridu“, rekla je glasnogovornica Civilne garde s Kanarskih otoka u telefonskom razgovoru. Glasnogovornik suda nije odgovorio kada bi trebalo početi suđenje u Madridu.

„(U Evropi) se bilježi dosad najveći broj zapljena kokaina, a i također najveće količine zaplijenjenog kokaina, pri čemu je 2018. zaplijenjeno više od 181 tone te droge“, izvijestio je Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) u najnovijem izvješću objavljenom u utorak.

Civilna garda je u decembru 2018. godine uhapsila Nenada Vinčića, šefa jedne grane „Balkanskog klana“, pod sumnjom da je među ostalim koristio obalu u Galiciji za dopremanje kokaina iz Kolumbije, izvijestile su lokalne novine La Voz de Galicia.

Kolumbija je jedna od najbogatijih zemalja kokom, biljkom od čijeg lišća se proizvodi kokain.

„On je bio predstavnik ‘Balkanskog klana’ za južnu Evropu. Organizacija ga je bila poslala u Kolumbiju da uspostavi kontakte s direktnim distributerima droge. Nakon toga se smjestio u Barceloni od kuda je kontrolisao ulaz kokaina u Evropu“, saopćila je Civilna garda. „Živio je luksuznim životom, u stanovnima čiji je mjesečni najam koštao 5.000 eura. Vozio je skupocjene automobile, bio u pratnji eskort dama, te je često zalazio u glavne kockarnice“.

Taj je Srbin imao i hrvatsku putovnicu te je u Galiciju poslao svog čovjeka da ondje osigura uvoz kokaina, napominje Javier Romero, novinar La Voz de Galicije. „Poslao je čovjeka od povjerenja, Omara Fernanda Megiju Gila, državljanina Dominikanske Republike koji je bio pritvaran u SAD-u zbog trgovine drogom, a koji je i bježao iz zatvora. Zadatak mu je bio osigurati dovoz kokaina na galješku obalu brodom, jedrilicom ili ribarskom brodicom“, navodi Romero pozivajući se na policijsku istragu. Policija, navodno, nije stigla na vrijeme zaustaviti tri jedrilice napunjene kokainom.

Droga je stizala iz Kolumbije a lokalni krijumčari u Galiciji bi je zatim predavali stvarnim novim vlasnicima – „Balkanskom klanu“. Usluga transporta im je bila isplaćena u novcu ili drogi. Kokain bi zatim bio proslijeđen dalje u Evropu.

Najveće pošiljke kokaina u Evropi bile su zaplijenjene u Belgiji (53 tone), Španija (48 tona) i u Nizozemskoj (40 tona), što je 87 posto svih zapljena u EU. Riječ je o zemljama čije su luke tradicionalno glavni ulaz u Evropu. Podaci za 2019. godinu još nisu objavljeni.

Istraga nakon koje je uhapšen Vinčić počela je u galješkom mjestu Pontevedri operacijom kodnog imena „Azucar Moreno“ (Smeđi šećer), napominje Romero. Policija je zatim u Barceloni i drugim katalonskim mjestima uhapsila 24 osobe, zaplijenila 500.000 eura u gotovini te 35 skupocjenih automobila. Blokirala je nekretnine vrijedne 20 miliona eura, kao i 130 bankovnih računa u Barceloni, Tarragoni i Leidi.

No razbijanje te kriminalne skupine nije obeshrabrilo druge u pokušaju uvoza kokaina.

„Riječ je o atraktivnom poslu jer cijena kokaina kada dođe iz Južne Amerike u Evropu poraste tri puta što trgovcima donosi visoku zaradu“, kažu u Civilnoj gardi.

Na evropskom tržištu gram kokaina košta od 38 eura (čistoće 23 posto) do 135 eura (čistoće 87 posto), podatak je Evropskog centra za praćenje droga.

To je motiviralo i srpskog vlasnika američke sportske jedrilice „Seascape“ da s dvojicom kolega, Rusom i Meksikancem, pokuša dopremiti 800 kilograma bijelog praha. No u septembru 2019. presrela ih je španska policija na moru blizu Azorskih otoka, u saradnji s portugalskom policijom i na temelju dojave srpske policije.

Sve te zapljene i hapšenja, čini se, još uvijek nisu ugrozile tržište.

„Pokazatelji upućuju na znatnu dostupnost kokaina na evropskom tržištu i na rast dostupnosti u zemljama u kojima ta droga prije nije bila česta“, navedeno je u Evropskom izvješću o drogama 2020.