12.06.2024.
HomeNovostiKravar iz Osmaka - ministar je u Bošnjaka: Brani Fadila, mudruje i...

Kravar iz Osmaka – ministar je u Bošnjaka: Brani Fadila, mudruje i sam se za istragu prijavljuje

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i ministar za izbjeglai raseljena lica FBiH bio je gost Vijesti 7 na Hayatu.

Ministre, kako komentirate situaciju u kojoj je Tužilaštvo zadržalo, oduzelo slobodu premijeru Fadilu Novaliću, ali i Fahrudinu Solaku te Fikretu Hodžiću? Je li bilo naznaka da bi moglo doći do ovakvog razvoja situacije?

– Kad je u pitanju privođenje na neki način premijera Novalića, postavlja se pitanje koji su opravdani razlozi iz razloga što već mjesec i po dana je već aktuelna ta tema respiratori u vezi sa saslušavanjima potencijalnih osumnjičenih, pristupima eventualnim dokazima. Zaista nije postojao niti jedan razlog po našem mišljenju da se federalni premijer liši slobode i da se na neki način dovede u pitanje funkcionisanje kompletne Vlade FBiH.

Vi ste ministar u Vladi Federacije, imate li vi ikakvih saznanja, službenim putem, od Tužilaštva BiH o ovom predmetu, ili se informišete iz medija kojima, očito, Tužilaštvo ustupa informacije pa i dijelove dokaznih materijala?

– Mi smo očigledno kao neki gledaoci ovih nekih emisija poput farme, velikog brata i slično. Svi preko malih ekrana ili čitajući određene portale dobijamo uvid u slučaj. Mi kao članovi Vlade dobijamo informacije iz medija.

Mogli smo pročitati, opet ne iz saopćenja Tužilaštva kojih nema, da je za Tužilaštvo navodno sporna proširena sjednica Vlade iz marta. Kako to komentirate i može li se Tužilaštvo upuštati u rad i donošenje odluka iz nadležnosti Vlade?

– Ono što sam uspio shvatiti radi se o proširenoj sjednici Vlade iz marta kada je proglašeno stanje prirodne nesreće. Premijer Vlade FBiH je neko ko vodi sjednicu. Sve odluke su na toj sjednici donešene jednoglasno. Tako da se postavlja pitanje pojedinačno odgovorno svakog od onog ko je glasao za pojedine zaključke ali i za one koji su davali mišljenje Ureda za zakonodavstvo ministarstva pravde FBiH. Premijer je taj ko vodi sjedicu i potpisuje odluke bez obzira kakve su one. Mi smo imali ranije slučajeva da je premijer bio preglasan.

Iz Stranke demokratske akcije čuli smo kako je ovo što radi Tužilaštvo usmjereno na Bošnjake. Na čemu temeljite takve tvrdnje?

-Mi smo zapravo medijske natpise kada su u pitanju procedure javnih nabavki, zapravo njihovo kršenje, zloupotrebe određenih nabavki i korištenje situacije izazvane prirodnom nesrećom. Imali smo situaciju da su na području entiteta RS bili glasni opozicioni poslanici i pojedini mediji za neke zloupotrebe i onim što je bilo aktuelno a to je nabavka pokretne bolnice. To je preplavljivalo medijski prostor. Tek tada se aktivirala ta priča oko nabavke spornih respiratora pa je medijska pažnja usmjerena na FBiH. Stiče se utisak da je sva pažnja usmjeravana na premijera FBiH.

– Bilo je reakcija, opozicije prije svega, pa i Milorada Dodika, u kojima se kaže kako se rad u predmetu Respiratori ne može poistovjećivati s napadom na Bošnjake. Kako to komentirate?

– Bilo je to na neki način likovanje sa strane SNSD-a i HNS. Očito je da su zadovoljni urađenim poslom. Svih ovih godina se upozorava na kontrolu tužilaštva i dijela sudske vlasti sa strane SNSD i HDZ, očigledno su zadovoljni rezultatom da se sav taj trud kontrole tih institucija isplatio i da na ovaj način gdje su Bošnjaci većina Vladu dovedu u potpunu blokadu.

Jučer, u reakciji HDZ-a, odnosno HNS-a, na postupanje Tužilaštva spomenuo se i zahtjev za deaktiviranje sredstava MMF-a deponovanih u Centralnoj banci. Zahtijeva se da sredstva idu kantonima. Ministre, kakve veze imaju ova sredstva, kantoni i predmet ‘Respiratori’?

-Mi imamo tu situaciju iz HDZ odnosno HNS-a, imamo problematiziranje Predsjednišva BiH, izbor Željka Komšića kojeg ne priznaju i ne žele razgovarati. Imate situaciju da ne žele formirati novu Vladu FBiH jer maju kontrolni mehanizam u Domu naroda koji štiti za pitanje nacionalnog interesa a ne za blokadu FBiH. To je neki politički diktat zahvaljujući mehanizima zaštite naroda za koje se smatra da je malobrojan u BiH. Vi od strane tih političkih subjekata imate različite zahtjeve. Ukoliko se ne pristane na ucjene i pritiske vi i na ovaj način blokiraju svi procesi u BiH.

Od jučer, također, čujemo dilemu i različita tumačenja o mogućnostima održavanja sjednica Vlade. Hoće li uopće biti sjednica Vlade bez premijera Novalića? Kakav je stav ministara, ali i vaše stranke?

Mi ćemo imati situaciju vrlo brzo da bilo koji naš transfer, bilo šta što je unešno u budžet, obaveza prema dobavljačima, izvođačima radova, korisninicima invalidninane može biti isplaćena bez potpisa premijera i minsitrice finansja i misim da je to još jedan argumenata što ga nije trebalo privoditi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti