Kralj krompirišta Nikola Špirić započeo novi trend koji prijeti da ugrozi njegov “biznis”: Krompira nikad više po manjoj cijeni

0

Velika proizvodnja i smanjena potrošnja utjecali su na cijenu krompira, koja u Republici Srpskoj nikad nije bila niža pa se kilogram ove namirnice može kupiti i za tridesetak feninga.

Skladišta i magacini su puni, dok kupaca naveliko nema ni za lijeka, zbog čega su sve oči, kako kažu povrtlari, uprte u dodatnu pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer će krompir uskoro da proklija i propadne. Vlasnik “Agromonta” iz Rogatice Novak Motika istaknuo je da su se u posljednje dvije godine proizvodnjom krompira počeli baviti i oni koji nikad nisu ni sanjali da će to raditi.

– Tržište je pretrpano krompirom. S druge strane, restorani čas rade, čas ne rade, svadbi gotovo da nema i slično. Svi su oni u velikim količinama trošili tu namirnicu – kazao je Motika.

– Pitanje je hoćemo li uspjeti sve viškove krompira prodati, iako je cijena ove godine za oko 20 odsto manja u odnosu na prethodne. Naprimjer, ja za prodaju imam još oko 200 tona starog krompira, a cijena je za sada pola marke po kilogramu – rekao je Motika.

Jedan od problema je, istaknuo je on, i nelojalna konkurencija, koja krompir prodaje i pored puta, na pijaci i drugim sličnim mjestima, i to za 0,30 KM.

Kad je u pitanju sjemenska proizvodnja, Motika je naglasio da poljoprivrednici isključivo opstaju zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Prema riječima predsjednika Udruženja povrtlara RS Branka Mastala, u skladištima je ostalo 6.000 tona starog krompira, dok je 1.000 tona ostalo u zemlji, piše “Glas”.

– Sumnjam da će bilo šta biti prodato od tih 6.000 tona krompira što je ostalo u trapovima, dok onaj iz zemlje niko ne planira ni da vadi, to su već svi otpisali – kazao je Mastalo i dodao da su zakazale i firme koje su dobile podsticaje za otkup povrća, između ostalog krompira.

Ovo udruženje je, istaknuo je Mastalo, zatražilo pomoć nadležnih, jer krompir u skladištima može ostati još samo ovaj mjesec, u protivnom će morati da završe na deponiji.

Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić istaknuo je da je prošla godina bila specifična po mnogo čemu, pa je tako i u proizvodnji krompira.

– S obzirom na situaciju, smatrali smo da je poljoprivreda jedna od osnovnih djelatnosti zbog čega je ovo ministarstvo uložilo ogromne napore kako ništa ne bi falilo – rekao je Lalić.

Dodao je da su iz tog razloga lani podijelili oko 9.000 sjetvenih paketa, za šta je izdvojeno oko dva miliona KM.

– Tokom ljeta smo shvatili da ćemo imati ogromnih tržišnih viškova, zbog čega smo krenuli u interventni otkup povrća. S obzirom na to da tržišnih viškova ima još, nastojaćemo da pronađemo način da i to dođe do kupaca, kao i ono što bude proizvedeno ove godine – kazao je Lalić.

A, sjećate li se Nikole Špirića u direktnom javljanju u Dnevniku RTRS-a iz krompirišta. Nikola je tada ubjeđivao narod da se oboatio uzgajajući krompir, a ne zgrćući basnoslovne zastupničke plaće, paušale i pogodnosti decenijama u različitim instancama vlasti u BiH. Oni koji su mu povjerovali, sad se nalaze u problemu: Krompira ima na sve strane, samo para i kupaca nema.