03.03.2024.
HomeNovostiKozlić razočaran u IZ BiH i svog jarana Kavazovića: "Moje ime se...

Kozlić razočaran u IZ BiH i svog jarana Kavazovića: “Moje ime se blati, da se moja čast, dostojanstvo i ugled pokušavaju srozati na najniže razine”

Tvrdi da je tokom boravka u BiH svoj posao uredno obavljao, kao što bi radio da je bio u kancelariji u Njemačkoj ili od kuće.

Osman ef. Kozlić, koji je 10. septembra razriješen dužnosti muftije Islamske zajednice Bošnjaka za Evropu, očitovao se putem Facebooka o razlozima koji se vezuju za njegovu smjenu. Kozlić je, kako je navedeno u odluci reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, smijenjen zbog propusta u radu na mjestu banjalučkog muftije. “U državi i sistemu u kojima ne važi pravilo da je ‘okrivljeni’ nevin dok se ne dokaže suprotno, iluzorno je iznositi argumentaciju u korist svoje odbrane. Zato ću ja svoju argumentaciju sačuvati za pravo vrijeme i pravi moment. Čista je laž da sam ja neopravdano dugo bio odsutan iz Njemačke. Ja sam imao službeni poziv od reisu-l-uleme da dođem kod njega, da prisustvujem sjednici Vijeća muftija i sjednici Sabora IZ u BiH. Također, u Bosnu sam otišao s ciljem da u svojstvu predsjednika IGBD-a (Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj) potpišem važan ugovor između IGBD-a i Islamske zajednice u BiH. Više od mjesec dana sam čekao da me pozovu da dođem u Sarajevo da ga ja i reisu-l-ulema potpišemo. To je urađeno 8. jula 2020.godine”, naveo je Kozlić.

Tvrdi da je tokom boravka u BiH svoj posao uredno obavljao, kao što bi radio da je bio u kancelariji u Njemačkoj ili od kuće, piše Klix.

“Čak sam zajedno s članovima Izvršnog odbora IGBD-a (Mešihdio.at) organizovao i sjednicu na kojoj sam bio online prisutan. Sa pojedinim direktorima uprava Rijaseta sam imao službene sastanke i razgovore o raznim pitanjima, poput izdavanja dekreta pojedinim imamima u Njemačkoj, o procesu priznavanja naše zajednice u Njemačkoj, o pojedinim problematičnim slučajevima u Austriji, Finskoj, Švedskoj i nekim drugim zemljama. Naravno, o mnogim otvorenim pitanjima nisam pristao razgovarati, djelovati i raditi, kako su mi pojedinci sugerisali, bez znanja ili upoznavanja zvaničnih organa naših zajednica u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj itd.

Na koncu, i ja imam pravo na odmor, kao i na to da sačekam da moja djeca i supruga dobiju ulaznu vizu za Njemačku pa da konačno, nakon više od godinu dana čekanja, ponovo budemo zajedno. Sramno je u jednoj rečenici iznijeti onoliko laži, a sve ovo (i mnogo toga još) ne spomenuti”, napisao je Kozlić.

Istaknuo je da ne želi spominjati kroz šta je s porodicom prošao posljednjih mjesec dana i čemu je sve bio izložen.

“To ne želim opisivati, a jedino što mogu kazati jeste da ne bih poželio nikome da kroz to prođe. Primijetili ste da se moje ime blati, da se moja čast, dostojanstvo i ugled pokušavaju srozati na najniže razine. U tome, nažalost, direktno ili indirektno učestvuju mnogi iz IZ u BiH u Sarajevu. Ja sam duboko uvjeren da oni koji imaju nečasne namjere, u tome neće uspjeti, jer oni imaju potporu nečastivog, a ne Uzvišenog Allaha, koji je na strani časti, dostojanstva, pravde i istine. Ovu igru (zulum) nisam započeo ja, ovo je tek početak, a kad i kakav će biti kraj, samo Allah zna, a doći ćemo i do Banje Luke”, poručio je Kozlić.

U svom obraćanju glavnim imamima, predsjednicima bošnjačkih zajednica u Zapadnoj Evropi, imamima, predsjednicima džematskih odbora i džematlijama zahvalio je za kooperativnost, saradnju i povjerenje.

“Kroz svoje nastupe, razgovore i postupke, nastojao sam iskrenim pristupom zadobiti vaše povjerenje i ojačati naše međusobne veze i odnose. Uvijek sam imao na umu da trebam biti na vašoj strani i razumjeti vaše zahtjeve i potrebe”, naveo je Kozlić.

Ističe da neki to nisu razumjeli te da će vrijeme pokazati da li su pogriješili u svojim odlukama.

“Iskreno se nadam da ćete nastaviti tamo gdje ste stali i da ćete, zarad svoje djece, graditi i unapređivati svoje zajednice u zemljama u kojima živite. Nemojte nikada dozvoliti da vam drugi pametuju dok vi stagnirate. Pobrinite se za sebe, kako kaže Časni Kur’an. Svoju Islamsku zajednicu u BiH i svoju domovinu čuvajte, gradite i unapređujte svojim znanjem i svojim iskustvom”, kazao je Kozlić te poručio da će uvijek biti uz imame i džematlije bez obzira na to gdje ga životni put nanese te da će im svojim znanjem, stručnim savjetima i iskustvom uvijek biti na raspolaganju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti