01.03.2024.
HomeNovostiKosovo od 1. februara uvodi euro kao jedinu valutu za gotovinske transakcije

Kosovo od 1. februara uvodi euro kao jedinu valutu za gotovinske transakcije

Od 1. februara 2024. godine jedina valuta koja se može koristiti za obavljanje gotovinskih platnih transakcija i u platnom sistemu na Kosovu je euro, saopćila je Centralna banka Kosova.

Prema novoj uredbi o gotovinskom poslovanju, koju je usvojio Upravni odbor Centralne banke Kosova na sjednici održanoj 27. decembra 2023. godine i koja stupa na snagu 1. februara, “ostale ne-euro valute mogu se koristiti na Kosovu samo kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u ne-euro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u ne-euro valutama i za devizne aktivnosti”.

Također, razmjena valuta se može vršiti samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke Kosova koje nude ovu uslugu.

Srbijanski dinar je do sada bio u upotrebi na Kosovu u sredinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plate, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste nadoknada iz budžeta Republike Srbije.

Kako je saopćeno iz Centralne banke Kosova, svrha nove uredbe je unapređenje i definisanje regulatornih standarda za profesionalno obavljanje poslova finansijskih institucija u oblasti gotovinskog poslovanja, uključujući kontrolu količine novca u opticaju, zaštitu integriteta finansijskog sistema, borbu protiv falsifikovanog novca, zaštitu potrošača, borbu protiv pranja novca i aktivnosti finansiranja terorizma, kao i rješavanje drugih pitanja u vezi s djelokrugom CBK-a.

Do sada su dinari na Kosovu bili u opticaju preko Javnog preduzeća “Pošta Srbije”, koje funkcioniše u srpskim sredinama na Kosovu. Također, dinare su koristile banke Poštanska štedionica i NLB Komercijalna banka, gdje postoje dinarski računi.

Dinari su na Kosovu stizali iz Srbije preko Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova. Taj novac je prevozila kompanija za prevoz novca “Henderson”.

U uredbi Centralne banke Kosova sada se navodi da će se uvoz i izvoz euro novčanica i kovanog novca, ali i drugih valuta, na Kosovo uvoziti isključivo putem Centralne banke Kosova.

Međutim, u uredbi Centralne banke Kosova se navodi da se ostale valute, koje nisu evro, mogu koristiti na Kosovu samo kao vrijednost za čuvanje u fizičkoj formi ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evro, za obavljanje međunarodnih isplata u valutama koje nisu evro i za devizne aktivnosti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti