18.04.2024.
HomeNovostiKorupcija, klijentelizam i diletantizam: Vlast se svela na zapošljavanja i tendere

Korupcija, klijentelizam i diletantizam: Vlast se svela na zapošljavanja i tendere

Prekompozicije vlasti, ucjene, blokade, zastoji u provođenju reformi… Premalo je prostora da se pobroji sve čime se bh. vlast bavi u posljednje vrijeme, a od čega građani nemaju korist. Ni posljednji sastanak lidera SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića nije urodio plodom. Čović i dalje formiranje nove Vlade FBiH uslovljava izmjenama Izbornog zakona BiH, dok Izetbegović insistira na tome da se prvo formira Vlada.

Nezavidna pozicija

Budući da Vlada radi u tehničkom mandatu i djeluje poput raštimanog orkestra, iz ove priče najradije bi izašao SBB, što je izjavio predsjednik te stranke Fahrudin Radončić. On je za N1 kazao kako se ova stranka nalazi u talačkoj situaciji, jer žele izaći, ali ne mogu. Prema njegovim riječima, povlačenjem SBB-ovih ministara iz reda srpskog naroda, sve odluke koje bi bile donesene bile bi neustavne. Potpredsjednik SDA Adil Osmanović kaže za Oslobođenje da je nedopustivo da dosad nije formiran novi saziv Vlade.

– Tu najveću odgovornost snose HDZ i njen lider Čović, koji ucjenama želi doći do izmjene Izbornog zakona onako kako očekuje HDZBiH. Složio bih se donekle da su stranke koje su unutar Vlade u nezavidnoj poziciji. Izlaz je da se pristupi implementaciji izbornih rezultata s onim strankama koje su dobile podršku građana i koje su zastupljene kako u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, tako i u Domu naroda. Treba pristupiti imenovanju predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, otkočiti implementaciju izbornih rezultata i doći do novog sastava Vlade, govori Osmanović.
Povlačenje SBB-a s državnog nivoa i razilaženje sa SDA Radončić je nazvao principijelnim potezom. Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, u kojem čini vlast sa SDA i DF-om, a čija je smjena sve izvjesnija, kaže da mu ne smeta da ona bude smijenjena, ali da će učestvovati u pravljenju nove vlade bez SDA i DF-a ako se isto uradi u TK-u i ZDK-u.

Stojanović ne vidi nikakvu varijantu da SDP i SBB nastupe zajedno na općim izborima, a da bi SBB bio u novoj Vladi KS-a, treba prihvatiti program Četvorke

– Mislim da ono što imamo sada u KS-u, kada je u pitanju SBB, teško da može dobiti više od toga. Imaju premijera i jedan broj ministara i smatram da bi bilo ispravnije sjesti s ovim strankama koje čine tu većinu i vidjeti šta treba uraditi do kraja ovog mandata, negoli ulaziti u matematičke koalicije. Ono što se pokazalo kao nedostatak do sada, kad su u pitanju određene koalicije kako na kantonalnom, entitetskom i na državnom nivou, jeste da treba napraviti programske koalicije. Ne treba praviti matematičke koalicije, koje ne mogu donijeti ništa dobro. Samo se sve svodi na to ko će zapošljavati, ko će raspisivati tendere i ko će imati uticaj na te procese. Ukoliko bi se u KS-u pravila matematička koalicija, to je gubljenje vremena. Morate imati stabilne koalicije, koje treba da provode reformske zakone, pojašnjava Osmanović.
Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković ranije je izjavio da lideri Četvorke nemaju isto mišljenje po pitanju saradnje sa SBB-om, kojem u NiP-u ne vjeruju. On nam je jučer kratko napisao da, kada je riječ o pravljenju nove vlade u koju su, pored NiP-a, krenule Naša stranka, NBL i SDP, taj proces neko vrijeme neće komentarisati.

– Kad krenemo – hoću. Brzo će to, poručio je Konaković.
Radončić ide dalje i ne isključuje mogućnost koaliranja sa SDP-om na općim izborima. Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini KS-a, kaže za Oslobođenje da ne vidi nikakvu varijantu da SDP i SBB nastupe zajedno na općim izborima.
– Što se tiče koalicije za novu Vladu u KS-u, znate da Četvorka pravi program i ako SBB pristane na program koji će Četvorka ponuditi, postoji mogućnost da postanu dio vlade. Međutim, SBB neće sigurno uslovljavati ko će tu sve biti. Nećemo bježati ni od Aljoše Čampare iz SDA, ni od drugog zastupnika koji to bude podržao, navodi Stojanović, dodajući da bi rekonstrukcija vlasti mogla biti gotova do Nove godine.

Najave predsjednika SBB-a o mogućim promjenama u poziciji ove stranke u FBiH mjesecima odjekuju i u TK-u. Gotovo od ulaska u koaliciju sa SDA, DF-om, Socijaldemokratama BiH i SBiH, nezadovoljni pozicijama i resorima koje su dobili, ali i prateći nezadovoljstvo SBB-a na višim nivoima, postoje kalkulacije da bi ova stranka mogla napustiti kantonalnu koaliciju, što bi dovelo i do smjene aktuelne vlade. Sudeći po izjavama Radončića, to je ili gotovo izvjesno ili još jedan pokušaj pravljenja bolje pozicije pred lokalne izbore u novembru, zbog promjena koje se sve glasnije nagovještavaju u drugim kantonima. U TK-u zvaničnih razgovora nema, a to su potvrdili i kantonalni lideri SBB-a, SDP-a i Socijaldemokrata BiH.
– O svemu tome odlučuje predsjednik Radončić i sve što se bude ovdje dešavalo zavisit će od odluke rukovodstva. U ovom trenutku nema zvaničnih razgovora o tome, jer mi smo i dalje dio vlasti u TK-u. Zvanične odluke ne postoje i mi smo sad fokusirani na ostvarivanje što boljih rezultata na lokalnim izborima kako bismo imali što bolju poziciju u Gradskom vijeću, kroz koje ćemo onda pokušati mijenjati stvari, kazao nam je Nedžad Hamzić, visokopozicionirani član SBB-a, koji još nema formiran KO u TK-u.

SBB i SDP bi u Skupštini TK-a mogli imati tek 18 poslanika na svojoj strani, što je minimum za odlučivanje u ovom zakonodavnom tijelu.

​Nezvanično, SDP i SBB ipak razgovaraju, a kako saznajemo, i jedni i drugi su spremni na saradnju ukoliko od rukovodstva SBB-a dođe uputa da se uspostave i zvanični kontakti. Ovi nagovještaji su već prisutni u TK-u, jer SDP već određeno vrijeme ne navodi SBB kao koalicionog partnera kada kritikuje aktuelnu većinu, a SBB, koji u Tuzli neće imati kandidata za gradonačelnika, još nije obećao podršku nekom drugom kandidatu.
Socijaldemokrati BiH smatraju da nema povoda za rekonstrukciju vlasti, jer su odnosi među strankama više nego dobri.
– Ono što mi vidimo ovdje jeste da je SBB zadovoljan i da svakako doprinosi radu ove vlade. Lično ne vidim nikakve naznake da ima nezadovoljstva i da bi SBB izašao iz vlasti, ali opet, tu su izjave gospodina Radončića koje ja ne mogu komentarisati, kazao nam je Enver Bijedić, prvi čovjek SDBiH.

Dobre pozicije

Da bi SBB u Tuzlanskom kantonu ušao u vlast, potrebno je malo neprincipijelnosti, više ruku nego što u Skupštini TK-a SBB može očekivati. Ova stranka ima tek dva poslanika, dok im u ovim kalkulacijama najizgledniji partner SDP ima osam poslanika. Čak i ako bi pridobili PDA, to bi im osiguralo tek 16 glasova. Od preostalih stranaka izvan vlasti je i Naša stranka, koja sigurno neće ući u vlast sa SDP-om niti s PDA. To znači da bi SBB-u i ostalim zainteresovanim trebala ili dva poslanika SBiH, koja već drži dobre pozicije u Kantonu, mada ni njihova neprincipijelnost ne bi bila novina, ili dva poslanika SDA. Upravo dvoje poslanika SDA i zvuče kao najizglednija opcija, jer već se špekuliše imenima njih dvoje, koji su već u nekoliko navrata izrazili neposluh na sjednicama Skupštine TK-a i otvoreno se suprotstavili odlukama Kluba.

Piše: Miren Aljić, Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti