14.04.2024.
HomeSvijetKoronavirus ubio više od 42 000, a zarazio više od 850...

Koronavirus ubio više od 42 000, a zarazio više od 850 000 ljudi u svijetu

Prema podacima Worldometersa, koronavirusom je u svijetu zaraženo ukupno 858.916 ljudi. Najnoviji podaci pokazuju da je broj umrlih od infekcije Covid-19 jutros 42.158.

Istovremeno je izliječeno 178.100.

Novo žarište koronavirusa u svijetu je Amerika, koja je prva po broju zaraženih sa 188.578  oboljelih, odmah iza SAD je Italija, koja se smatra evropskim žarištem sa 105.792 zaraženih. Treća je Španija sa 95.923 oboljelih.

U Sjedinjenim Državama umrlo je 3.890 osoba, dok Italija bilježi cifru od 12.428 smrtnih slučajeva. U Španiji je umrlo 8.464 ljudi.

Kina je sada na četvrtom mjestu sa 81.518 oboljelih i 3.305 umrlih.

 Narušena sigurnosna situacija

Vlada Slovenije donijela je prijedlog odluke prema kojoj bi se vojsci tokom pandemije koronavirusa dale posebne ovlasti u pojasu od pet kilometara od granice s Hrvatskom te ga je uputila u parlament, koji će o tome glasati u četvrtak.

Crne brojke

Nove crne brojke zaraženih i umrlih od koronavirusa, neke i rekordne, bilježe jutros Sjedinjene Američke Države, Francuska i Njemačka.

 Zaraženi mornari

Kapetan američkog nosača aviona Theodore Roosevelt uputio je apel Pentagonu: “Nismo u ratu, mornari ne trebaju umrijeti. Zaraza se širi i ne možemo je spriječiti”. Navodno je čak 100 mornara zaraženo, a na brodu je 4.000 članova posade.

Paket mjera u Španiji

Nakon što je dodatno pritegnula paraliziranu ekonomiju, zabranivši sve poslove u zemlji osim onih nužnih, vlada Španije je usvojila paket mjera za pomoć najugroženijim radnicima.  Stotine kompanija su zbog obustave proizvodnje i zatvorenih lokala najavile masovna privremena otpuštanja, što je brojne stanovnike dovelo u situaciju da ne mogu plaćati najamninu stana te račune za struju i vodu.

Kritičan period za SAD

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i njegovi vodeći zdravstveni savjetnici pozvali su Amerikance da slijede stroge mjere socijalnog distanciranja uoči “dvije teške sedmice” u kojima bi u SAD od koronavirusa moglo umrijeti više od 100.000 ljudi.

 Britaniji prijeti “cunami pacijenata”

Upravnik Kraljevskog ljekarskog koledža Endru Godar (Andrew Goddard) izjavio je da se svaki četvrti ljekar u zdravstvenom sistemu Velike Britanije nalazi u samoizolaciji ili je zaražen koronavirusom.  Godar je rekao da su jedinice intenzivne njege u nekim bolnicama dostigle svoj limit.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti