20.07.2024.
HomeNovostiKoronavirus u školama bi se mogao širiti lakše nego što se misli

Koronavirus u školama bi se mogao širiti lakše nego što se misli

Izvještaj Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sugerira da se koronavirus može lakše prenijeti u školama i ljetnim kampovima nego što se ranije vjerovalo, a kao primjeri su navedeni slučajevi iz Georgije i Izraela.
Izvještaj sugerira da djeca, čak i ako su asimptomski slučajevi, mogu igrati važnu ulogu u prenošenju virusa u zajednici. Ova tvrdnja je u suprotnosti s ranijim studijama u kojima je navedeno da djeca rijetko prenose virus između sebe ili drugih ljudi, piše Guardian.

Izvještaj je uslijedio nakon što je ove sedmice 260 uposlenika u školama u Georgiji bilo spriječeno da počnu planirati ponovo otvaranje obrazovnih ustanova jer su bili zaraženi ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. To se desilo nakon ljetnog kampa. Iako su se svi u kampu, u kojem je bilo 600 mladih, pridržavali mjera, uključujući i osoblje koje je nosilo maske, zaraza je otkrivena nakon što je jedan tinejdžer razvio simptome, a testiranje 344 osobe pokazalo je da je njih 260 zaraženo.

“Rezultati pokazuju da se virus bez problema širi u okruženju mladih preko noći, što rezultira visokom stopom infekcija među svim starosnim grupama, uprkos naporima odgovornih da provedu većinu preporučenih mjera za sprečavanje prenošenja. Asimptomska infekcija je bila česta i potencijalno je doprinijela neotkrivenom prijenosu. Ovaj izvještaj nadopunjuje niz dokaza koji pokazuju da su djeca svih uzrasta podložna infekciji i suprotno ranijim izvještajima, mogu igrati važnu ulogu u prenošenju”, stoji u izvještaju CDC-a.

Dio problema leži i tome, objasnio je harvardski epidemiolog William Hanage, što su mnoge zemlje ranije zatvorile škole, ostavljajući malo prostora za proučavanje da li se i kako virus prenosi među djecom.

“Studije napravljene u domaćinstvima pokazale su da se djeca rijetko zaraze i da rijetko prenose infekciju. Međutim, sve te studije počinju s identifikacijom osobe koja je zaražena, a zatim testiranjem osoba oko nje. Sada, jer djeca imaju manju vjerovatnoću za ozbiljnu bolest ili simptome, to znači da će odrasla osoba biti identificirana kao indeks slučaj. A onda se pretpostavlja, ukoliko se utvrdi da je dijete zaraženo, da je odrasla osoba prenijela infekciju. Druga stvar je to što su škole zatvorene i što su se sprečavale druge interakcije među djecom pa su bile i ograničene mogućnosti uspostavljanja kontakata putem kojih bi se virus mogao prenijeti. Dakle, nismo imali priliku vidjeti interakcije koje će se desiti u slučaju otvaranja škole”, kazao je Hanage.

Međutim, ističe da su posljedice za djecu mnogo veće ukoliko škole ostanu zatvorene, pod uslovom da je transimisija u zajednici mala.

“Ako je transmisija u zajednici velika ili ima tendenciju rasta, otvaranje škola bi to samo moglo pogoršati. Nije jasno koliko “, kazao je.

Situacija od koje sve zemlje strahuju jeste iskustvo Izraela, gdje je brzo i potpuno otvaranje škola rezultiralo ponovnim oživljavanjem virusa. Djeca su se u toj zemlji u maju vratila u škole, ali zbog širenja virusa već prije ljetnog raspusta zatvoreno je 100 škola, a hiljade učenika i nastavnika završile su u karantinu

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti