Korona na Balkanu: Slovenija proglasila kraj epidemije, najviše smrtnih slučajeva u Srbiji

0

U Srbiji je do sada zabilježeno najviše smrtnih slučajeva od zaraze korona virusom na području Zapadnog Balkana, riječ je o 224 smrtna slučaja.

Skoro upola manje je evidentirano smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini (122).

Od posljedica bolesti COVID-19 u Sloveniji je preminula 101 osoba.

Broj zaraženih u regiji

Ukupan broj žrtava epidemije korona virusa u Sjevernoj Makedoniji je 95, a u Hrvatskoj 94.

Na Kosovu je do sada preminulo 29, a u Crnoj Gori devet osoba.

Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša izjavio je da ga je strah da će nakon okupljanja velikog broja građana u posljednja dva dana na litijama i protestima Srpske pravoslavne crkve dobar posao koji su odradili na suzbijanju širanja korona virusa pasti u vodu.

U Crnoj Gori trenutno ima samo šest osoba oboljelih od koronavirusa i niko nije u bolnici. Bilo je ukupno inficirano 324, umrlo je devet osoba, ostalih 309 su se oporavili. Danima već nema nijedan slučaj novooboljelih.

„Nadam da dešavanja u ova dva dana, bez obzira što su bila masovna, neće rezultirati pojavom novih slučajeva korona virusa“, poručio je Mugoša, gostujući u Dnevniku TVCG.

Ako se pojave, kaže on, onda ćemo se vratiti dva koraka unazad i mjere će biti još striktnije i još teže.

„Ako u ovolikom kontaktu ne budemo imali zaraženih, onda smo zaista potvrdili da smo ‘korona fri’ destinacija. Rezultati jesu dobri, i zaista je to rezultat jednog velikog rada i institucija i razumijevanja građana i na to sam jako ponosan. Međutim, kad vidite ove slike, strah me da će to sve pasti u vodu“, kazao je Mugoša.

On je naglasio da sve ono što je u rađeno u cilju sprečavanja širenja korona virusa u Crnoj Gori, smatra primerom kako treba raditi i kako sistem treba funkicioniše.

„Sada smo nekih osam dana bez novih slučajeva, ostaje još nekoliko da bi se proglasila korona fri zemlja”, navodi on.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopćio je da je na Kosovu potvrđeno 18 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 945.

U Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju danas je testirano ukupno 300 uzoraka uzetih s Infektivne klinike i s terena, od kojih je 18 bilo pozitivno.

Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakta, devet iz opštine Uroševac, šest iz Gjilana i tri iz opštine Vučitrn, navodi Anadolija.

Nacionalni institut je saopštio da je danas izlečeno još 19 pacijenata, što znači da se do sada oporavilo 690 osoba.

Do sada je 29 osoba preminulo od posljedica virusa.

Slovenska Vlada je na telefonskoj sjednici u četvrtak proglasila kraj epidemije korona virusa i tako je Slovenija postala prva europska država koja je to učinila.

Nacionalni institut za javno zdravlje ocijenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja korona virusa, odnosno da je u posljednjih 14 dana zabilježeno ukupno 35 novih slučajeva zaraze. No, budući da još uvijek postoji opasnost od širenja zaraze na snazi ostaju pojedine restriktivne mjere.

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Sloveniji zabilježen je 4. marta, do 13. maja utvrđeno je 1.464 slučaja zaraze, a od korona virusa umrle su 103 osobe.

Epidemija koronavirusa bila je u Sloveniji proglašena 12. marta i time je Civilna zaštita dobila pravnu podlogu za poduzimanje mjera u borbi protiv epidemije covid-19.

Vlada je u četvrtak donijela i mjere glede prelaska granice, pa tako državljani Slovenije i drugih država EU-a prilikom ulaska u Sloveniju više neće morati u karantenu.