Korona kriza: Sve je stalo, samo cijene rastu

0

Brašno, ulje, šećer, meso, mlijeko, jaja, ali i gorivo proizvodi su koje bh. građani svakodnevno koriste, a njihove cijene mjesecima kontinuirano rastu.

Postotak rasta je znatno veći u odnosu na mart prošle godine. Tada ste kilogram brašna mogli kupiti za 88 feninga, a tokom prva dva mjeseca 2021. cijena je povećana na čak marku i 70 feninga.

Cijena jestivog ulja prošle godine bile je od marku i 80 feninga do dvije marke. Sada litar ulja košta od dvije marke i 55 feninga do tri marke i 10 feninga.

Uočljiv je rast i cijene sitnog šećera. Prošle godine kilogram ste mogli kupiti za marku i 18 feninga, a danas košta marku i 25 feninga.

A poskupjela su i kokošija jaja. Cijena po komadu prošle godine bila je 26 feninga, a sada je 29 feninga.

Veći skok zabilježen je kod cijene piletine. Tako kilogram pilećeg filea sada košta 10 maraka i 60 feninga, a prošle godine mogli ste ga kupiti u prosjeku za šest maraka po kilogramu.

Kao jedan od glavnih razloga rasta cijena osnovnih životnih namirnica u našoj zemlji navodi se povećanje cijene goriva koja je prije nekoliko mjeseci iznosila okvirno marku i 60 feninga, a danas je nešto više od dvije marke po litru.

Kada uzmemo u obzir da je krajem prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plata bila 956 KM, a sindikalna potrošačka korpa za januar 2021. godine iznosila 2.044, jasno je da građani zbog rasta cijena jedva spajaju kraj s krajem.