Korona hara u Sjevernoj Koreji: Pjongjang prijavio milion zaraženih

0

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un naredio je vojsci da stabilizira distribuciju lijekova za COVID-19 u glavnom gradu Pjongjangu u borbi protiv prvog potvrđenog izbijanja bolesti u zemlji, objavili su državni mediji.

Prošla sedmica donijela je prvo priznanje Sjeverne Koreje o “eksplozivnoj” epidemiji, nakon što je više od dvije godine tvrdila da kod njih nema zaraza. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo izazvati brojne probleme u zemlji s ograničenim medicinskim zalihama i bez programa cjepiva.

Lijekovi koje je nabavila država nisu stizali do ljudi na pravodoban i točan način, rekao je Kim na hitnom sastanku Politbiroa u nedjelju, prije nego što je posjetio ljekarne u glavnom gradu, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je naredio hitno raspoređivanje “moćnih vojnih snaga” kako bi se “stabilizirala nabavka lijekovima u gradu Pyongyang”, dodaje se. Iako su vlasti naredile raspodjelu nacionalnih rezervi lijekova, apoteke nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija.

Kim Jong Un je kritizirao i “neodgovoran” odnos prema radu, organizaciju i izvođenje od strane Vlade i javnog zdravstva, dodaje se.

Broj zaraženih Covid-19 u Sjevernoj Koreji iznosio je 1.213.550, s 50 smrtnih slučajeva do jučer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here