20.04.2024.
HomeNovostiKorona hara, a Gebrejesus papagajski ponavlja: "Nekoliko narednih mjeseci su ključni!"

Korona hara, a Gebrejesus papagajski ponavlja: “Nekoliko narednih mjeseci su ključni!”

Nekoliko narednih mjeseci biće posebno teški kada je riječ o pandemiji virusa korona, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus na brifingu u Ženevi.

Gebrejesus je rekao da je ovo kritičan trenutak kada je o riječ o pandemiji, naročito na sjevernoj hemisferi. On je istakao da će nekoliko narednih mjeseci biti jako teški i da su neke zemlje “na opasnom putu”, prenosi TASS.

Veliki broj zemalja bilježi eksponencijalni rast broja zaraženih, što dovodi do preopterećenosti zdravstvenih sistema, istakao je generalni direktor SZO.

On je pozvao lidere država da preduzmu hitne korake u cilju sprečavanja daljeg pogoršanja, kao što je sveobuhvatna analiza epidemiološke situacije i hitno prilagođavanje mjera u onim mjestima koja bilježe veliki porast broja novozaraženih.

Osim toga, vlasti moraju jasno da informišu javnost o realnoj epidemiološkoj situaciji i da pomognu građanima i ekonomiji, dodao je Gebrejesus.

On je primijetio da je nedostatak kiseonika zabeilježen u bolnicama u velikom broju zemalja.

Neke od najsiromašnijih država na svijetu imaju samo pet do 20 odsto kiseonika potrebnog za liječenje pacijenata, istakao je generalni direktor SZO.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti