Korona dernek u Beogradu: Nacionalizmom i užičkim kolom protiv Kosova, vakcina i LGBT zajednice

0

Na centralnom Trgu republike u Beogradu u subotu 20. marta održan je protest protiv novih mera Vlade Srbije, usled povećanog broja zaraženih korona virusom u poslednjih nekoliko nedelja.

Kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), na protestu se okupilo nekoliko stotina ljudi, koji uglavnom nisu nosili zaštitne maske.

Organizatori protesta zvanično nisu poznati, a svoje okupljanje nazvali su “protestom protiv globalizma i koronadoktature”.

Okupljeni su uzvikivali parole: “Nećemo migrante”, “Ne damo svetinje”, “Živela Sloboda”, “Ua krizni štab”.

Držali su i transparente sa natpisom “Nema predaje” sa zastavom Srbije preko mape Kosova, zatim transparente sa porukama “Dok sa migrantima gradi se Beograd na vodi, mi nećemo živeti u sobodi”, “Stop kovid teroru”, ispisanom na špricu vakcine, kao i zastave sa crnogorskom amblemima i porukama protiv vakcinacije.

Na protestu je govorilo nekoliko ljudi, a govornici su negirali činjenice o virusu i vakcinaciji. Tokom govora čule su se i uvrede na račun medija i LGBT+ populacije, a neki od govornika predstavljeni su kao ekološki aktivisti i pozvali su na “odbranu zemlje” od kompanije RioTinto, koja bi u okolini Loznice trebalo da izgradi rudnik litijuma. Kao glavne krivce za stanje u zemlji govornici su označili predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić.

Sa Trga republike demonstranti su krenuli u protestnu šetnju centralnim ulicama, pored Vlade Srbije, do spomenika srednjevekovnom vladaru Stefanu Nemanji kod glavne autobuske stanice, gdje su igrali Užičko kolo.

Protest je organizovan je preko društvenih mreža, a nazivan je i “protestom protiv kovidiktature”. Građani su se okupili i pored toga što zvanično nije dozvoljeno okupljanje više od pet ljudi, kako na otvorenom tako i na zatvorenom.