19.06.2024.
HomeNovostiKonaković upozoren iz američke ambasade

Konaković upozoren iz američke ambasade

Nedavno je Ambasada SAD žestoko kritikovala ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka, koji je svečano dočekao uhapšene pripadnike FUP-a, a nije ostala I nezapažena press konferencija ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji je na najgrublji način zloupotrijebio funkciju te s pozicije šefa diplomatije BiH branio uhapšene koje se dovode u vezu sa narkokartelom

Iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Patriju ponavaljaju ono što su izrekli mnogo puta do sada – niti jedna osoba nije iznad zakona.

“Kao što smo to mnogo puta rekli, nezavisan pravosudni sistem je temelj svake demokratije i svi ga trebaju poštovati. Nijedna osoba nije iznad zakona. Izabrani lideri imaju posebnu odgovornost da se uzdrže od bilo kakvih komentara ili postupaka koji diskredituju ili potkopavaju rad policije, tužilaca ili sudija”, kazali su iz Ambasade SAD-a za novinsku agenciju Patrija.

Podsjećamo, šef bh. diplomatije i predsjednik stranke Narod i Pravda tužitelja u predmetu ‘Black Tie 2, u kojoj je uhapšen i njegov kum Gordan Memija, optužio je da je pod političkim uticajem te je rekao da nema dokaza protiv pojedinih privednih osoba!

Do danas nije jasno kako Konaković zna šta Tužilaštvo ima od dokaza, i koji je pravi motiv Konakovićevog istupa u javnosti. Na ovaj novi skandal Konakovića reagriali su ranije Udruženje BH Novinari, VSTV, Udruženje tužilaca, Mreža SafeJournalists…

Koristeći govornicu Ministarstva, neargumentovanim izjavama Konaković dovodi postupajuće tužioce u aktuelnim predmetima u negativan kontekst, ali i pokušava da utiče na ishod takvih predmeta. Udruženje tužilaca FBiH daje punu podršku kolegama, koji svakodnevno rade na zaštiti prava građana i borbi protiv kriminala – naveli su iz Udruženja.

Tužioci, kako su istakli, igraju ključnu ulogu u očuvanju pravde i poštivanju zakona te je njihova nezavisnost od političkog uticaja od suštinskog značaja. Oni su pozvali sve relevantne institucije i društvo da podrže nezavisnost tužilaca, a političare da se suzdrže od javnih istupa koji podrivaju povjerenje u rad pravosuđa.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako se Konaković godinama, sa različitih funkcija u javnoj vlasti, verbalno i svaki put brutalno obračunava sa medijima, napadajući posebno one novinare koji kritički pišu o njegovim odlukama i načinima na koje obavlja javne dužnosti.

Ako se ovo poveže sa sinoć objavljenim prepiskama iz Sky-a u emisiji Istraga u kojima Dženis Kadrić poziva na primjenu sile protiv neistomišljenika, jasno je da Konaković slijedi upute iz Dubaija, te da se pravosudni organi moraju hitno pozabaviti i definitivnim rasvjetljavanjem ovog slučaja nazvanog ‘Black tie’, piše Patrija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti